Petter, minden norvégok királya

Talán a legizgalmasabb versenyszámot rendezték tegnap a svédországi Falunben zajló északisí-világbajnokságon: a férfiak 4×10 kilométeres váltója csupán az utolsó métereken dőlt el. Aki csak kicsit is járatos a sífutásban, az jó eséllyel vágja rá, Petter Northug, a norvégok villámembere ismét lehajrázta a vetélytársait.

2015. 02. 27. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen, így történt. De micsoda előzmények után! A váltó a norvégok és a házigazda svédek nagy küzdelmét ígérte. A svédek első embere, Richardsson 20 másodperces hátránnyal váltott, a második, Olsson viszont 10 másodperces előnnyel. A norvégok harmadik futója, Gloersen is visszakapaszkodott, így a két befutóember, Northug és Halfvarsson együtt vágott neki a maga tíz kilométerének. Utóbbi a hajrához közeledve kétségbeesetten tekintgetett maga mögé, hiába, nem kerülhette el a végzetét. Az utolsó kaptatón Northug megelőzte, majd az előnyét gond nélkül megőrizte a célig.

Northug a váltóval ötödik – idén Falunben a harmadik, összességében pedig tizenkettedik – világbajnoki aranyát szerezte. A társak folyamatosan változnak, csak az jelenti az állandóságot, hogy mindig ő a befutó.

A hét végén a két maratonival, a klasszikus stílusú 30 kilométeres női, illetve 50 kilométeres férfifutammal zárul a vb.

Sífutás, 4×10 km-es férfi váltó:

1. Norvégia (Niklas Dyrhaug, Didrik Tonseth, Anders Gloersen, Petter Northug) 1.34:18,5 óra
2. Svédország (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson) 0,6 másodperc hátrány
3. Franciaország (Jean-Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Adrien Backscheider) 8,9 másodperc hátrány

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.