Sosem látott rangú nehézsúlyú derbi hazánkban

Február 27-én a Millenáris Parkban egy Magyarországon még sosem látott rangú nehézsúlyú derbire kerül sor.

Deák Zsigmond
2015. 02. 09. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácz Félix promóter a közelmúltban már összehozott egy komoly magyarországi összecsapást a „királykategóriában\": a Volodimir Klicskóval 2013 májusában vb-derbit vívott Francesco Pianeta és Ivica Bacurin december 6-án Budakalászon a WBO szervezet Európa-bajnoki címéért küzdött meg (előbbi győzött egyhangú pontozással).

Úgy néz ki, hogy a szereplők alapján még rangosabb nehézsúlyú párharcot sikerült hozzánk csábítania, hiszen február 27-én a Millenáris Parkban az amerikai Tony Thompson (mérlege 39–5) és a kubaiak klasszisa, Odlanier Solís (20–2) ismét egymásnak feszül, méghozzá a WBC „Continental Americas” övéért, no meg a világbajnok Deontay Wilder kihívásáért. Azért ismét, mert tavaly márciusban a törökországi Tekirdagban – számunkra II. Rákóczi Ferenc száműzetése kapcsán Rodostóként ismert a város – már találkoztak, s a 43 éves amerikai veterán némi meglepetésre megosztott pontozással győzött.

A 34 esztendős Solís amatőrként olimpiai (2004, Athén) és háromszoros világbajnok, a profik között 2011 márciusában vb-derbin mérkőzhetett meg a WBC szervezet övét viselő Vitalij Klicskóval, s bár nagyszerűen kezdett, az 1. menet legvégén súlyos térdsérülést szenvedett, így alulmaradt. A tehetségét senki sem vitatja, de az edzésmunkájával néha gond adódik, különben jóval előrébb tarthatna. Thompson is komoly elismertségnek örvend a sportágban, 2013-ban kétszer is kiütötte a brit ökölvívás egyik nagy nehézsúlyú reménységét, David Price-t, előtte 2008 és 2012 júliusában egyaránt megmérkőzhetett a WBO, a WBA és az IBF vb-címéért Volodimir Klicskóval, de kikapott.

A Solís–Thompson visszavágónak hatalmas tétje van, ugyanis ha a kubai győztesen hagyja el a magyarországi szorítót, akkor a WBC ranglistáján olyan helyre kerül, hogy – az előzetes egyeztetések alapján – megmérkőzhet a világbajnok Deontay Wilderrel (33–0), akinek a menedzsmentje szabadon választhat kihívót az amerikai következő találkozójára. A karibi klasszis számára tehát a budapesti párharc egy selejtező a remélt vb-címmérkőzés előtt.

A gálán ringbe lép még a Ferobox Event több ismert magyar bunyósa, így a veretlen nagyközépsúlyú Kelemen Balázs (22–0), a félnehézsúlyú Baranyi Richárd (9–0) és a cirkálósúlyú Bozai Gyula (13–7–2). Az eseményt a Sport Televízió három országban, hazánk mellett Szlovákiában és Csehországban is élőben közvetíti, míg az Eurosport egy héttel később az egész kontinensen bemutatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.