Szépség: Vonn helyett Shiffrin Amerika síkiránynője

Nincs még húszéves Mikaela Shiffrin, de már az alpesisí legendája, most otthon védte meg műlesikló-vb-címét.

Deák Zsigmond
2015. 02. 15. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még a férfi műlesiklás hátra van, ahol a hazaiak számára túl sok babér nem teremhet, de ettől még igaz, hogy a végére azért a rendező Egyesült Államok számára is szépre sikeredett a Sziklás-hegység, egészen pontosan Vail és Beaver Creek lejtőin zajló alpesisí-világbajnokság.

Majdnem két hete az első vb-számban, a női szuper-G-ben a hazaiak 30 éves síkirálynője, Lindsey Vonn bronzérmet szerzett, de utána rendre jóval lejjebb végzett, miközben honfitársai közül a magyar származású, de már tengerentúlon született Ted Ligety tartotta magasra a csillagos-sávos lobogót. előbb szuperkombinációban végzett a harmadik helyen, majd óriás-műlesiklásban írt történelmet vb-triplázásával. Lesiklásban Travis Ganong a dobogó második fokára száguldott fel.

A közép-európai idő szerint szombat éjjelbe hajlóan befejeződött női szlalomban folytatódott az amerikai sikersztori egy mindössze 19 éves, de már világklasszisnak számító ifjú szépség, Mikaela Shiffrin révén. Aki duplán hazai lejtőn siklott, hiszen Vailben látta meg a napvilágot, igaz, nyolcéves volt, amikor aneszteziológus orvos édesapja munkahelyváltása miatt elköltözött a család. Ám Mikaela akkor már évek óta sízett, bizonyítva kiugró tehetségét. Az alsó korhatár miatt 15 évesen kapcsolódhatott be a nemzetközi szövetség (FIS) versenyrendszerébe, néhány nappal 16. születésnapja előtt, 2011 márciusában debütált a Világkupa-sorozatban, pár héttel utána minden idők legfiatalabb amerikai bajnoka lett.

S nem állt meg ezen a szinten. 2011 elején bronzérmes lett a junior világbajnokságon, decemberben lépett először Vk-viadal pódiumára Lienzben (harmadik lett), rá egy évre megnyerte élete első VK-futamát Aréban, minden idők második legfiatalabb amerikaijaként (Judy Nagel tartja a csúcsot). Folytatta sikersorozatát, megnyerte a szakági pontversenyt, no meg a 2013-as schladmingi felnőtt vb szlalomviadalát, ez is korrekord. Tizennyolc évesen tehát esélyesként érkezett tavaly Szocsiba, elviselte a terhet, ő lett minden idők legfiatalabb olimpiai bajnoka ebben a szakágban.

Mikaela Shiffrin igazi favoritként siklott tehát most, számára duplán hazai lejtőn. Az első futamban négy tizedmásodperces előnyt szerzett, s ebből csak hat századot adott le a másodikban, magabiztosan védte meg két éve szerzett világbajnoki címét. Amerikában már nem Lindsey Vonn a sportág kiránynője, hanem ő, ráadásul hasonlóan csinos szőkeség, mint elődje. Mögötte a svéd Frida Hansdotter és a cseh Sárka Strachová végzett a dobogón, ez a sorrend már az első futam után kialakult. A vb-n három számban is érmet szerzett szlovén Tina Maze ezúttal 8. lett, a magyarok egyike sem jutott be az első hatvanba, így nem futhattak másodszorra.

Alpesisí-vb, női műlesiklás. Világbajnok: Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:38.48, 2. Frida Hansdotter (Svédország) +0.34, 3. Sárka Strachová (Csehország) +0.77, 4. Veronika Velez-Zuzulová (Szlovákia) +0.94, 5. Kathrin Zettel (Ausztria) +1.02, 6. Erin Mielzynski (Kanada) +1.50, 66. Berecz Anna (Magyarország) 1:00.68 (nem jutott tovább az 1. futamból), 74. Csima Laura (Magyarország) 1:04.13 (nem jutott tovább az 1. futamból), 82. Eigler Patrícia (Magyarország) 1:11.65 (nem jutott tovább az 1. futamból), Berecz Réka kiesett az 1. futamban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.