Válogatottunk megtörné a düsseldorfi átkot

A hétvégén tizenegy magyar dzsúdós indul az egyik legrangosabb Grand Prix-viadalon.

FT
2015. 02. 19. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar színeket tizenegy dzsúdós képviseli. Ott lesz a mezőnyben a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián, aki a tavaly novemberi U23-as Európa-bajnokság után lép újra tatamira nemzetközi egyéni versenyen. A KSI SE elmúlt napokban sokat ünnepelt csillaga olimpiai kvalifikációs szempontból egyetlen eredménnyel, a győzelemmel tudná gyarapítani pontjainak számát, de a világranglistán tovább faraghat hátrányából az élen álló grúz Lipartelianival szemben. Ehhez nyilván utóbbinak is lesz néhány szava, hiszen ő is indul.

A düsseldorfi GP szerepe nagyon felértékelődött, egyrészt a párizsi Grand Slam csúsztatása miatt (az európai csúcsversenyt február helyett ősszel rendezik majd meg), másrészt a glasgow-i Európa-bajnokság elmaradása miatt a német verseny kiemelt helyre került. Ez tükröződik a nevezők számán is: több mint nyolcvan ország hatszáz dzsúdósa jelentkezett!

Hír a magyar csapattal kapcsolatban, hogy a 60 kilogrammos U23-as Európa-bajnok Burján László influenza miatt nem tarthatott a többiekkel, míg az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina próbára teszi magát a 70 kilogrammos mezőnyben. A csapatunk tagja lesz négy londoni olimpikon, Karakas Hedvig (nyitóképünkön), Joó Abigél, Csoknyai László és Bor Barna is, de az Eb-bronzérmes Krizsán Szabolcs is sokat tehet azért, hogy véget érjen egy hat éve tartó rossz sorozat: legutóbb ugyanis 2009-ben sikerült a mieinknek érmet szerezniük a Német Grand Prix-n! (Akkor Ungvári Miklós a 66 kg-ban lett második az abban az évben Hamburgban rendezett viadalon.) Mi több, magyar versenyző már háromszor döntőzhetett, de még sohasem nyert a legrangosabb német tornán.

Pénteken Zámbori Bence (66 kg), Maros Barbara (52 kg) és Karakas Hedvig (57 kg), szombaton Csoknyai László, Krizsán Szabolcs (mindkettő 81 kg) és Gercsák Szabina (70 kg), vasárnap Tóth Krisztián (90 kg), Cirjenics Miklós, Fogasy Gergő (mindkettő 100 kg), Bor Barna (+100 kg) és Joó Abigél (78 kg) lép tatamira.

A Düsseldorfban induló magyar versenyzők közül szinte mindenki részt vesz majd a tornát követő nemzetközi táborozáson, sőt csatlakozik majd hozzájuk az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós (73 kg) és az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva (48 kg) is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.