Végre nem nézik gyereknek a Nemzet Sportolóit

A Nemzet Sportolóinak új tagjáról a jövőben a tagok javaslata alapján dönt a kormány. Jobb későn, mint soha.

Ch. Gáll András
2015. 02. 19. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje január 11-i halálával vált ismét aktuálissá a téma, hiszen a Nemzet Sportolói tizenegyen maradtak, így a tagok hamarosan megválasztják új társukat. A lényeg ez: végre ők választják, megkapták azt a jogosítványt, amely magától értetődően eddig is megillette volna őket, amellyel a Nemzet Színészei kezdettől fogva rendelkeztek. Mondhatni, mostantól hajdani legkiválóbb sportolóinkat is felnőttnek tekintik.

Több mint tíz év után született meg ez az elhatározás, hiszen a Nemzet Sportolója kitüntetést a 2004. évi I. törvény, azaz a sporttörvény hozta létre. Az eredeti szabályozás szerint számos jelölőszervezet (az országos sportági szakszövetségek, az országos sportági szövetségek, a fogyatékosok országos szakszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága) tehetett javaslatot a sportigazgatásért felelős szerv vezetőjének, aki köteles volt azt a beérkezéstől számított harminc napon belül elbírálni, egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének, a Sportegyesületek Országos Szövetségének és a Magyar Sportújságírók Szövetségének egy-egy állásfoglalásra jogosult tagjával.

Ebből az egyetlen mondatból is érzékelhető, mennyi részérdek találkozott és ütközött, mostantól azonban minden sokkal tisztábbá, egyszerűbbé válik. Akik méltónak találtatnak a Nemzet Sportolója címre, azoknak részesülniük kell abban a lehetőségben és felelősségben is, hogy új tagot emelhessenek maguk közé. Így most Balczó András (öttusa), Földi Imre (súlyemelés), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Mária (parasport, asztalitenisz), Kárpáti György (vízilabda), Keleti Ágnes (torna), Kulcsár Győző (vívás), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás) és Székely Éva (úszás) dönthet arról, kit válasszon Buzánszky Jenő helyére.

Az esélylatolgatások szerint a kétszeres olimpiai bajnok tornász, Magyar Zoltán és a négyszeres vb-aranyérmes asztaliteniszező, Jónyer István lehet a befutó – de most már ennyit mondani is felesleges, a Nemzet Sportolója cím jelenlegi tizenegy birtokosa tudni fogja, mit miért tesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.