Világbajnokverés és GP-bronz a születésnapra

A cselgáncsozó Karakas Hedvig az 57 kg-ban harmadik lett az olimpiai kvalifikációs düsseldorfi versenyen.

2015. 02. 21. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vb- és Eb-bronzérmes, a londoni olimpián sérüléssel bajlódva ötödikként záró Karakas Hedvig tavaly is igen jó mérleggel dobálta az ellenfeleit vagy éppen hajtotta ki az utolsó szuszt is belőlük, hogy a leléptetés sorsára jussanak. Miután megnyerte a szófiai világkupát, az egy fokkal rangosabb Grand Prix-versenyeken egy aranyat, egy ezüstöt, három bronzot és egy ötödik helyezést könyvelhetett el, azaz mindig ott volt a végelszámolásnál, és így a kvalifikációs sorozatban szinte már be is biztosította a helyét a riói olimpián.

A pozícióján pedig most a düsseldorfi GP-n még erősített. A honvédos amazon úgy végzett a harmadik helyen a negyvenfős, kőkemény mezőnyben, hogy a második mérkőzésén legyőzte a világbajnoki címvédő japán Udakát, jukóval kerekedett a távol-keleti versenyző fölé. Emellett kínai, német és dél-koreai ellenfelét is legyűrte, a tajvani Lien Csen-ling pedig a bronzmeccsre nem állt ki ellene. A nap során egyetlen riválisa sem tudott akciót végrehajtani rajta, az elődöntőben a 2013-as világbajnok brazil Silva sem, de a fináléba az antidzsúdót ezen az összecsapáson magas szinten művelő dél-amerikai lány jutott be. Karakas kilépett a tatamiról, és ez a végzetét jelentette, a negyedik intésével leléptették. A roppant értékes bronzérem azonban ezt gyaníthatóan feledteti.

A női 52 kg-ban Maros Barbara is dicséretesen szerepelt még pénteken, két győzelmet aratva a hetedik helyen végzett, és fontos pontokat szerzett az olimpiai kvalifikációs versenyfutásban. A férfi 66 kg-ban Zámbori Bence az első meccsét megnyerte, a másodikon azonban kikapott a későbbi végső győztes japán Takaicsi Kengótól, így ő helyezetlenül végzett a 47 induló között.

Szombaton a férfiaknál Csoknyai László és Krizsán Szabolcs egyaránt a 81 kg-ban, a nőknél a súlycsoportot váltó Gercsák Szabina a 70 kg-ban lépett szőnyegre. Több mint furcsa, hogy a 63 kg-ban tavaly ifjúsági olimpiai bajnok, még csak 18 éves Gercsák éppen egy ilyen erős versenyen indult először a 70 kg-ban; bedobták az oroszlánok közé, akik gyorsan meg is ették. A miskolci lány már az első meccsén kikapott egy francia dzsúdóstól, így a 32 között kiesett. A férfi 81 kg-os súlycsoport 51 indulója között Krizsán Szabolcs egy meccset nyert, majd kikapott, és ezzel számára is véget ért a verseny. Ám helyezés nélkül most sem maradtunk, mert Csoknyai László négy győzelemmel és két vereséggel ötödikként zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.