A doppingoló brazil úszó hat hónapot kapott

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) illetékes testülete hat hónapra eltiltotta a versenyzéstől Joao Gomest doppingolás miatt.

2015. 03. 01. 3:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombaton nyilvánosságra hozott fegyelmi ítélet ellen még fellebbezést nyújthat be a vétkes a nemzetközi Sportbíróságnál (CAS), így egyelőre nem tekinthető véglegesnek a döntés. Egy lépéssel azonban megint közelebb került a decemberi, dohai rövidpályás úszó-világbajnokságon másodikként végzett Magyarország ahhoz, hogy ténylegesen az élre ugorjon az éremtáblázaton, amelyen eredendően Brazília végzett az első helyen. A fináléban aranyérmes három váltóban is szerepet kapott Gomesnek – jóllehet a döntőkben már nem úszott – a FINA doppingügyekben eljáró testülete minden világbajnoki eredményét törölte.

Gomestől a dohai vb-n vettek mintát, az analízis eredményét bő egy hónapja tette közzé a dél-amerikai ország szövetsége, eszerint pedig a versenyző olyan tiltólistás vízhajtót használt, amely alkalmas tiltott teljesítménynövelők elfedésére is. A délelőtti váltó-előfutamokban szerepelt mellúszó a szabályok szerint szintén kapott aranyérmet, a FINA döntése nyomán viszont a brazilok eleshetnek az ominózus három elsőségtől, így cserélhet helyet a medállista élén Brazília és Magyarország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.