José Mourinho karrierje legfontosabb döntője előtt

A portugál szakember három éve nem nyert semmit.

Ch. Gáll András
2015. 03. 01. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egy ligakupa-döntő

Csak egy ligakupa-döntő?! Aligha. Annál sokkal több. José Mourinhonak mindenképpen.

„Életem legfontosabb döntője előtt állok – mondta a Különleges. – Hogy miért? Mert ez a következő. Nyertem már egy rakás trófeát a pályafutásom során, de az az igazság, nem is tudom, hol vannak. Valahol a lakásom egyik zugában...”

Azért szívesen szétnéznénk a Mourinho-lakban.

Amiért a portugál kivételes fontosságot tulajdonít a vasárnap 17.00 órakor a Wembley-ben esedékes Capital One Cup-finálénak, az nem más, mint hogy lassan három éve nem nyert semmit. Akkor, 2012 májusában a Real Madriddal a spanyol bajnokságban végzett az élen – azóta hosszú koplalás

A ligakupa amúgy is kivételes helyet foglal el Mourinho karrierjében. Miután 2004-ben leszerződött a Stamford Bridge-re, első trófeája a 2005-ös ligakupa volt, amelyet a Liverpool 3-2-es legyőzésével hódítottak el a Kékek. Azzal beindult a henger: két bajnoki cím, további egy-egy FA- és ligakupa követte a Kékeknél.

John Terry csapatkapitány – Petr Cechhel és Obi Mikellel a 2005-ös ligakupa-diadal utolsó hírnökei – is azt a sikert tartja a fordulópontnak a klub történetében.

A legfrissebb, Tottenhammel kapcsolatos Mourinho-élmény nem valami kellemes: újév napján a White Hart Lane-en 5-3-ra kitömte a Spurs a Chelsea-t az idény eddigi legjobb meccsén. Harry Kane, a 21 éves új angol reménység kettőt vágott Courtois-nak.

Jelen pillanatban a Chelsea 60 ponttal vezeti a Premier League tabelláját, a Tottenham 44 ponttal a hetedik, de karnyújtásnyira van a BL-indulást jelentő negyedik helytől.

A Kékek nélkülözni kénytelenek a két meccsre eltiltott szerb óriást, Nemanja Maticot, a Premier League – de talán az egész világ – egyik legjobb védekező középpályását. A londoni szomszédnál mindenki harcra kész, Mauricio Pochettino legjobb tizenegyét küldheti pályára.

További érdekességet kölcsönöz az összecsapásnak, hogy amikor 2007-ben Mourinho elment a Chelsea-től, Daniel Levy, a Spurs elnöke nagyon rákattant a Különlegesre, szerette volna leszerződtetni. Ez azonban nem volt lehetséges. „Amikor elhagytam a Chelsea-t, aláírtam egy olyan záradékot, hogy két évig nem dolgozom Angliában” – emlékszik Mourinho.

Eddig mindkét klub négyszer nyerte el a ligakupát.

A várható összeállítások:

Chelsea: Courtois – Ivanovic, Terry, Zouma, Azpilicueta – Ramires, Fábregas – Willian, Oscar, Hazard – Diego Costa
Tottenham: Lloris – Walker, Dier, Vertonghen, Rose – Bentaleb, Mason – Eriksen, Dembélé, Lamela – Kane

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.