Nem eresztették össze a két magyar amazont

Nemzetközivé lett a birkózók hazai rangsorversenye Kecskeméten.

2015. 03. 02. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzményekről már korábban írtunk: két éve Sastin Marianna (nyitóképünkön) 59 kg-ban nyerte meg a budapesti vb-t, Barka az 55 kg-ban lett bronzérmes, és a súlycsoportok átrendeződése után mindketten az 58 kg-ban célozzák meg az olimpiai kvótát. (Adná magát a 63 kg is, ám ez Barkának jóval kevésbé lenne előnyös.) Sastin férje a szakágvezető Wöller Ákos, Barka pedig tavaly év végén engedélyt kapott arra, hogy a saját edzőjével, Ritter Dilettával a válogatottól külön készülhessen.

Január végén azonban Hegedüs Csabát Németh Szilárd váltotta a Magyar Birkózó Szövetség elnöki posztján, az új szakmai alelnök, Komáromi Tibor pedig a napokban Barka Emesét visszairányította a válogatottba. S a „háromoldalú” megállapodás része volt, hogy a két amazont – akik éles meccsen még soha nem birkóztak egymással – egyelőre nem ugrasztják össze. Főleg azon a kecskeméti viadalon nem, amely eredetileg válogatónak lett meghirdetve.

– Úgy néz ki, hogy egy fehérorosz és egy bulgáriai versenyen mindketten elindulnak, de még sok a nyitott kérdés – fogalmazott érdeklődésünkre Komáromi Tibor. – Az sem kizárt, hogy valamelyikük majd a 63 kg-ban próbálja megszerezni az olimpiai kvótát, és csak a kvalifikációs vb előtt születik meg a döntés. Mindketten nagy értékei a magyar birkózásnak, meg kell tartanunk őket, és meg is fogjuk tartani. Ám azt meg kell érteniük, hogy segíteniük kell egymás munkáját; úgy, hogy nem csak magukért, hanem a másikért is küzdenek. Ezért elvárom, hogy a válogatott keret edzésein együtt legyenek ott. Ettől független, hogy a klubedzéseken külön készülnek. Ami a korábbi problémákat illeti, az eddigi beszélgetéseink alapján meggyőződésem, hogy ezek csak félreértéseken alapultak. Természetesen Emese edzője is ott lehet a válogatott felkészülésén, erről nincsenek kitiltva a klubedzők. Mindkét versenyző edzője felnőtt, intelligens ember, ők is tisztában vannak azzal, hogy bármiféle vita a versenyzőjükön csapódna le, és ez senkinek sem lenne jó – fogalmazott a háromszoros világbajnok.

Ennél pedig tökéletesebb végszó nem lehetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.