Hatalmas csatában szerzett pontot a magyar motorversenyző

Tette mindezt Gyutai Adrián úgy, hogy a mugellói versenyen nem a saját motorjával versenyzett.

B. Molnár László
2015. 06. 18. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mikor tudta meg, hogy egy olasz csapat 2015-ös motorjával állhat rajthoz Mugellóban?
– A verseny előtt pár nappal értek véget a tárgyalások, és nagyon örültem ennek a lehetőségnek, hiszen egy tökéletesen felkészített Supersport motorral állhattam így rajthoz. Ám ennek megvolt a hátulütője is, ami aztán az egész hétvégén megmutatkozott

– Gondolom, kevés volt az idő a Hondával való összeszokásra.
– Maradjunk annyiban, hogy nagyon nehéz hétvégén vagyok túl, bár ezt már megszoktam, mert sosem egyszerű a dolgom. A legfőbb gond az volt, hogy ezúttal nem rendezték meg a szokásos csütörtöki tesztnapot, így a pénteki, kétszer húsz percig tartó szabadedzésen kellett megismerkednem a Hondával. Mindössze ennyi időm volt arra a szerelőkkel együtt, hogy valamilyen elfogadható alapbeállítást összehozzunk. Úgy gondolom, az elért időeredményeim is ezt igazolták, hogy az időmérő végére mindez nagyrészt sikerült, hiszen a kvalifikáción már sikerült a tavalyi eredményemet is jelentősen megjavítanom.

– Mennyire zavarta meg az a tény, hogy ezúttal egy időmérőre került sor a megszokott kettő helyett?
Hát, nem ártott volna még egy felmenetel, de tény, edzésről edzésre egyre jobban tetszett a motor, bár néhány dolog még szokatlan rajta. Az időmérőn most kvaligumi nélkül mentünk, a legfontosabb feladatot a szemem előtt tartva, hogy a lehető legtöbb időt töltsek a motoron, de nem sikerült rosszul így sem, hiszen a 16. rajtkockát sikerült megszereznem.

– A szombati futamon aztán kis híján a legjobb tíz közé is bekerült. Nem csalódott emiatt?
– A délutáni versenyre is úgy tekintettem, mintha egy teszt lenne. Ennek ellenére most vívtam a legnagyobb küzdelmet, ugyanis hatan-heten mentünk egy bolyban folyamatosan előzgetve egymást, amit nagyon élveztem. A vége előtt hibáztam, mert a nagy küzdelemben nem figyeltem, hogy már az utolsó körben járunk, és így egy kicsit elszámoltam magam a leintésre, hiszen többen megelőztek. Viszont örültem annak, hogy a motor egyre jobb lett.

– Végül is a három megszerzett pont nem rossz eredmény. Ennek tükrében miként készült a második versenyre?
– A vasárnapi futamra megint finomítottunk picit a futómű beállításán, valamint kicseréltek a szerelők néhány alkatrészt. A rajtom a számomra még teljesen szokatlan csúszókuplung miatt nem sikerült jól, de szinte azonnal összeállt ugyanaz a boly, mint szombaton, és megint nagy csata elé néztem. Azonban a harmadik körben az egyik gyors áttevésnél hirtelen leállt a motor, és már nem tudtam mit csinálni, fel kellett adnom a versenyt. Mint később kiderült, az egyik alkatrész gyári hibás volt, emiatt nem kapott benzint a blokk, és ez okozta a leállásomat.

– Nem nevezhető túl szerencsésnek az idei szezonja. Miben látja a kiutat ebből?
– Nagyon csalódott voltam a kiesés miatt, hiszen ha nincs ez a technikai hiba, akkor De a ha nem ül a motoron. Egy kicsit kezdem azt hinni, hogy Fortuna kissé megharagudott rám az idén, hiszen folyamatosan küzdök valamivel. De vannak ilyen időszakok is, és a válaszom is megvan minderre: keményen dolgozok tovább, és ennek előbb-utóbb meg kell hoznia az eredményt is. Persze messze vagyok még a kész versenyzőtől is, és az olasz bajnokságban minden adott ahhoz, hogy fejlődjek.

– Mennyire elégedett az új motorral, az olasz csapat hozzáállásával? Lesz folytatása az együttműködésnek?
– A motorral és a csapat munkájával maximálisan elégedett vagyok, bár még nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy olyan legyen a motor, amilyennek szeretném, de az alap nagyon jó, és örülök, hogy másfél másodperccel sikerült megjavítanom a tavalyi köridőmet. A tárgyalások megindultak, őszintén remélem, nem egyedi alkalom volt a mostani lehetőségem.

A Tomracing Motorsport csapatkoordinátora szerint versenyzője tehetségét bizonyítja az, hogy olasz csapatok is felfedezték Adriánt. A premier jól sikerült, a csapat nem zárkózik el a folytatás elől sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.