Polgár Judit a férfi sakkválogatott szövetségi kapitánya

Az elnökség egyhangúlag szavazott bizalmat minden idők legsikeresebb női sakkozójának.

MTI
2015. 06. 12. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Seszták Tamás, a Magyar Sakk Szövetség elnöke a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elnökség egyhangúlag szavazott bizalmat minden idők legsikeresebb női sakkozójának. A 39 éves Polgár Judit játékosként kétszer – 1988-ban és 1990-ben – nyert sakkolimpiát a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek. Az élversenyzéstől tavaly vonult vissza, a kapitányi poszton a 64 esztendős Horváth Tamás helyét foglalja el, aki elmondása szerint maga kezdeményezte a váltást.

Polgár Judit bevallotta: kicsit furcsán viszonyult hozzá, amikor először, tavaly ősszel, egy baráti társaságban felmerült, hogy ő legyen a kapitány, de azóta már hozzászokott a gondolathoz. Felidézte, hogy már gyerekként megismerkedett a sakkolimpiák légkörével, így pontosan tudja, hogy egy világversenyen mik lehetnek a nehézségek, és milyen komplikációk merülhetnek fel.

„Tudom, milyen feszített a tempó és szoros a mezőny, de úgy érzem, a magyar csapatnak kedvez a nemrég bevezetett szabály, hogy minden meccset meg kell nyerni, vagyis fordulónként legalább két és fél pontot kell szerezni” – fogalmazott a frissen kinevezett kapitány. Horváth Tamás kifejtette, azért mostanra időzítették a váltást, hogy Polgár Juditnak a jövő évi sakkolimpia előtt legyen egy felvezető versenye. Ez pedig nem más, mint a november 12. és 22. között az izlandi Reykjavíkban sorra kerülő csapat Európa-bajnokság.

Seszták Tamás szerint az elnökség konkrét célt nem fogalmazott meg az Eb-n a magyar válogatottal szemben, de személy szerint örülne, ha az első háromba kerülne a csapat. Polgár Judit ezt azzal egészítette ki, az a legfontosabb, hogy szakmailag a maximumot kell nyújtani, s akkor abból jó eredmény jöhet ki. „Mindig szeretnénk a dobogóra kerülni, ehhez pedig az kell, hogy az utolsó két forduló előtt ott legyünk az első öt vagy hat csapat között” – jelentette ki. Az új kapitány jelezte, tisztában van vele, hogy a sakk alapvetően egyéni sportág, ugyanakkor híve az edzőtáboroknak, és szeretné, ha a játékosok minél több időt töltenének együtt, mert a szakmai eszmecserék elősegíthetik a jó csapatszereplést.

Polgár Judit 1976. július 23-án született Budapesten. Kilencéves korában nyerte első nemzetközi versenyét, majd 12 és 14 évesen korosztályos világbajnok lett a fiúk között. 12 éves volt, amikor nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval, a magyar sakktörténelem során első ízben, női olimpiai bajnokságot nyertek. Ezt az eredményt 1990-ben megismételték. Sakkozónk második olimpiai győzelme óta férfi versenyeken indul. 13 éves volt, amikor először teljesítette a férfi nemzetközi nagymesteri normát, 15 évesen pedig minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere lett. Nyolcszor férficsapatban is képviselte Magyarországot sakkolimpián, 2002-ben és 2014-ben ezüstérmet nyertek. A versenyző 1989 óta megszakítás nélkül vezette a női világranglistát. Polgár Judit hétszer kapott sakk Oscar-díjat, és az évszázad sakkozónőjének választották. 2011-ben férfi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. 2012-ben útjára indult a Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért, elsősorban azzal a céllal egy egyedülálló, komplex módszerrel segítse a gyerekek képességfejlődését a közoktatásban. 2013. március 15-én a versenyző a köztársasági elnöktől vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. 2014. január 23-án a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közgyűlése egyhangú szavazással választotta Polgár Juditot tagjai közé. 2014. március 22-én pedig megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet. 2014. augusztusában, a magyar férfi csapattal ezüstérmet szerzett a tromsöi sakkolimpián. 2014-ben a magyar sport kategóriában Prima Primissima díjjal tüntették ki. 2014 augusztusában vonult vissza, de a világranglista élén 2015 márciusáig ő állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.