A sport legnagyobb ünnepe

Megkaptuk Dilma Rousseff brazil elnök riói olimpia alkalmából írt üzenetét. Változtatás nélkül közöljük.

MNO
2015. 08. 05. 2:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rákattintva nagyobb méretben is megtekintheti a levelet, lejjebb pedig a könnyebb olvashatóság érdekében bemásoltuk magát a szöveget.

 

„Rio 2016: a sport legnagyobb ünnepe Brazília szívében

- Dilma Rousseff, Brazília elnöke

Hátra van még egy év, de Brazília szíve már most hevesebben dobog. A hatalmas brazil szív félve kezd el dobogni, amikor egyszerre két lelkesítő érzés kapcsolódik benne: keblére ölelni az embereket a világ számos részéről és a „fairplay” jegyében kedvvel és hévvel megküzdeni egy pompás sporteseményen.

A futball világbajnokság alkalmával is így történt. Így lesz 2016. augusztus 5-én is, amikor meggyújtjuk a sport szeretetét jelképező olimpiai lángot, és felvonjuk a színes öt karikás zászlót a csodálatos Maracanã stadionban.

Azt gondolom, nem véletlen, hogy Brazíliát érte az a megtiszteltetés, hogy elsőként a dél-amerikai országok közül otthon adhat az Olimpia Játékoknak. Olyan ország vagyunk, amely a lenyűgöző természeti adottságai mellett befogadott számos népet és kultúrát, történelme az elfogadás és a tisztelet jegyében zajlott, így a békés együttélés, a vendégszeretet és a vidámság szimbólumává váltunk világszerte.

A brazil népnek – munkásoknak, üzletembereknek, diákoknak, tudósoknak és művészeknek – kreativitással, szeretettel, és szolidaritással sikerült megteremtenie a világ egyik legbefogadóbb nemzetét. A békén és a munkán alapuló erős kultúrát építettünk.

Ezen értékeket követve keményen dolgozunk azon, hogy ez az Olimpia a sportvilág eddigi legjobb ünnepe lehessen.

Sikerült ezt véghezvinnünk a futball világbajnokság alkalmával és minden adott ahhoz, hogy ez a 2016-os Olimpiai Játékok kapcsán is sikerüljön.

Hatalmas kihívásról van szó, melyet napról napra, óráról órára nyerünk meg, jóval a versenyek tényleges megkezdése előtt.

A lecke a számunkra legfontosabb befektetéssel, a sportolóink támogatásával kezdődött. Folyatódott a sport-infrastruktúra területén végrehajtott jelentős beruházásokkal és a csúcspontját azzal a hatalmas városi reformmal éri el, amelyen Rio de Janeiro – vitathatatlanul az egyik legszebb olimpiai helyszín az ókori Görögország óta – most keresztül megy.

Az elmúlt évek során legkiválóbb sportolóink, edzőink és csapataink olyan jelentős állami támogatásokban és programokban részesültek, mint az „Atléta-ösztöndíj, vagy a „Brazília sportérem-terv”. Példaképként tekintünk egyre jobban szereplő sportkiválóságainkra. A legutóbbi Pánamerikai Játékokon elért eredményeik konkrét bizonyítékok erre.

Ezen befektetések olyan tartós eredményekhez vezetnek, amelyek túllépik az Olimpiai Játékok időtartamát. Az ország minden régiójában, komoly beruházásokat hajtunk végre a sportlétesítményekben és ezzel sikerül népszerűsíteni a sportolás iránti igényt a fiatalok között, szinte minden sportágban.

Ez a 2016-os Riói Játékok egyik legnagyobb hagyatéka. Hiszünk abban, hogy a sport és az oktatás a  legnagyobb szövetségeseink, a társadalmi elfogadás és integráció biztosítására, és arra ösztönzik a fiatalokat, hogy küzdjenek céljaik eléréséért, megéljék a nehézségek legyőzésének örömét, a csapatban való együttműködést, valamint tanulják meg tiszteletben tartani az ellenfelet is.

A sport ösztönzi az együttműködés kultúráját, a tisztelet és a kemény munka iránti elköteleződést, amellyel célba érünk és megünnepeljük az elért eredményt. Az Olimpia legnagyobb hagyatéka, az, amikor ezek az értékeket találkoznak a brazil nép boldog önérzetével, kedélyes és vendégszerető habitusával.

Mindemellett az Olimpia másik, monumentális öröksége, Rio de Janeiro megújulása, mely kétséget kizáróan a világ egyik legszebb városa és Brazília egyik legismertebb vonzereje.

A 2016-os Riói Játékok költségvetésének kétharmadát a városi infrastruktúra fejlesztésére fordítjuk. A fejlesztések között szerepel egy új metró vonal, amely összeköti a belvárost és a teljes expressz autóbusz hálózatot a verseny helyszínekkel. Ez a jelentős beruházás a Játékok alatti és utáni tömegközlekedés javítását szolgálja, és biztosítja a város távolabbi kerületeiben élő lakosság számára a minőségi közlekedést.

A reformoknak ezzel még nincs vége: az eddig elhanyagolt kikötői terület például újjászületik egy szabadidő és kulturális központ formájában, a helyi lakosság mellett az évente ide látogató több ezer turista számára.

A jövőben a Porto Maravilha területén új irodaépületek és lakóházak is épülnek. Ezekkel a beruházásokkal a „Csodálatos Város” visszakapja régi csillogását, amellyel elbűvölte a világot attól kezdve, hogy korábban a Köztársaság fővárosává vált.

A 2016-os Riói Játékok a brazil magánszektor részéről is jelentős beruházásokat vonzanak, nem csak szponzori oldalon, vagy az új szállodalánc kiépítése és korszerűsítése kapcsán.

A Barra Olimpiai Park nagy része magánberuházások nyomán épült, beleértve a helyi infrastruktúra kiépítését is. Az Olimpiai Falu, amely a világ minden tájáról érkező sportolók szállásául szolgál, szintén a magánszektor finanszírozásával épül, és már megkezdődött az apartmanok érékesítése is. A 2016-os Riói Játékok kapcsán elmondhatjuk, hogy az elmúlt húsz évben megrendezett olimpiai játékok során az egyik legmagasabb szintű magánbefektetői közreműködés tapasztalható.

A Deodoro Sportkomplexumban, amely a város szegényebb, többségében fiatalok lakta területén helyezkedik el, a későbbiekben lehetőség lesz az extrém sportok gyakorlására, valamint a legjobb brazil sportolók edzése is itt zajlik majd. A Barra Olimpiai Park a Játékokat követően, az utánpótlás olimpikonok edzésére szakosodott központként fog működni, és hozzájárul a sport területén történő együttműködés megerősítéséhez, főként a szomszédos latin-amerikai országokkal.

Az egész országban zajlanak a beruházások, összességében 12 edzőkomplexum, 261 sportközpont és 46 hivatalos atlétikai pálya épül, a teljes „sportörökségre” fordított beruházás 1.2 milliárd dollár.

A létesítmények fenntarthatósága és hatékonysága is fontos szempont, kiváló példa erre az Olimpiai Parkban elhelyezkedő Arena do Futuro, amely a kézilabda mérkőzéseknek ad majd otthont. A sportlétesítményt lebontható modulok alkotják, amelyekből a Játékok befejeztével négy iskolaépület kerül kialakításra.

Ennek a nagyszabású tervnek a kivitelezése folyamatos figyelmet és a szövetségi kormány, az állami és megyei szervek, valamint a Szervező Bizottság és a brazil Olimpiai Szervezet szoros együttműködését igényli. Ezen szervezetek közös munkája és erőfeszítése a Paralimpiai Játékok végégig, 2016 szeptemberéig töretlenül folyik.

Egy ennyire összetett rendezvény a legkisebb részletekig nagyfokú odafigyelést igényel. A riói létesítmények tesztüzemben vannak a városban zajló különböző, előzetes rendezvények során, 2016 elejéig közel 40 sportágban rendezünk versenyeket.

Brazília teljes mértékben felkészülten várja a Játékok kezdetét. Az Olimpia megrendezésével büszkén megmutatjuk a világnak egy szilárd és erős demokrácia legújabb sikerét, amely elkötelezett a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében a gazdasági fejlesztések és beruházások révén. Ez az egész ország közös erőfeszítését példázza.

Mutassuk meg a Játékokon résztvevő 15 ezer olimpikonnak és paralimpikonnak, a többszázezer sportrajongónak és a több millió televíziónézőnek azt az energiát, amellyel megbirkózunk a kihívásokkal.

A brazil társadalom ugyanolyan szívélyes fogadtatásban részesíti a sportolókat és a turistákat, mint a 2014-es futball világbajnokság alkalmával, amikor az ország mindenkit elvarázsolt a csodálatos ünnepi hangulattal, és az esemény biztonságos és hatékony lebonyolításával.

Abban az időben minden szurkoló, aki a mérkőzéseket a televízió közvetítéseken keresztül követte itt szeretett volna lenni Brazíliában.

Ez alkalommal ne maradjon csak óhaj, jöjjenek el velünk együtt ünnepelni mindazt, amit az Olimpia jelent és mindazt amit egy olyan ország mint Brazília kínálni tud önöknek: békét, szeretetet, vidámságot és sok boldogságot!

Tárt karokkal és szívélyesen várunk mindenkit.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.