Cseh ezüstöt, Hosszú bronzot szerzett a vb-n

Cseh László a második, Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott döntőbe pénteken, de végül nem tudtak nyerni.

Földi Bence
2015. 08. 08. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 200 pillangó kazanyi bajnoka , Cseh László a 100 méteres pillangó pénteki középdöntőjében országos csúcsot úszott, majd kijelentette: „Beugrottam, úsztam 100 pillangón annyira nem lehet taktikázni, ennek ellenére a második ötvenet kicsit jobban megnyomtam. Mindenképpen biztató az időeredményem”. Utóbbi felkeltette a világ legjobb úszójának, Michael Phelpsnek a figyelmét is. Cseh nagy ellenfele azt mondta: „A jövő év nagyon nagy móka lesz”.

A szám döntőjében Cseh László harmadikként fordult, kettő tizeddel volt lemaradva, majd begyújtotta a rakétákat, Le Closszal csatázott, végül nem sikerült legyőzni. A magyar versenyző ezüstérmet szerzett 100 pillangón, ideje 50,87 lett, ami azt jelenti, hogy megdöntötte saját, pénteken úszott országos csúcsát négy századdal. Ez volt a vb nyolcadik magyar érme.

Cseh László az M4 Sporton azt mondta, örült volna Le Clos idejének, úgy érzi, van még hova gyorsulnia. Rosszul rajtolt, ötven után azt érezte, gyorsabb lesz. Ha ki tudja javítani a kisebb hibákat, lesz ez még sokkal jobb is – mondta az ezüstérmes úszó.

Kis túlzással állíthatjuk, hogy mindenki a 200 méteres hátúszás női döntőjét várta szombaton, miután a középdöntőben Hosszú Katinka megdöntötte Egerszegi Krisztina majd’ negyedszázados országos csúcsát, ezzel a legjobb idővel jutott tovább. Hosszú azt mondta, „csitítania kell magában az izgalmakat” minden vb-döntő előtt, edző-férje, Shane Tusup az MNO-nak pedig kijelentette a délutáni döntő előtt: „Hiszem, hogy még lesz okunk örömre. ( ) Én további két arannyal lennék elégedett, de nyilván Katka is ugyanezt mondaná!” Missy Franklin ugyancsak portálunknak ezt állította: „Nagyon izgatott vagyok, mert fantasztikus verseny lesz. ( ) Mindannyian látjuk, hogy Katinka milyen hihetetlen időket úszik itt a világbajnokságon. Én mindig nagyon motivált vagyok, a 200 hát döntője előtt is az leszek. Hatalmas csata lesz szombaton, ebben biztos vagyok”.

A fentiek alapján hatalmas csatára készülhettek azok, akik megnézték a 200 hát női döntőjét, és igazuk is lett. Hosszú jól kezdett, de csak harmadik helyen fordult Emily Seebohm és Franklin mögött. Száznál az első két helyezett helyet cserélt, majd Franklin elhúzott, 150-nél kilenc tizeddel vezetett Hosszú előtt. A hajrá az ausztrál Seebohmnak sikerült a legjobban, ő nyerte meg a világbajnokságot. Az amerikai Missy Franklin lett a második, Hosszú pedig bronzérmet szerzett és nem javította meg saját országos csúcsát. Ideje: 2:06,84.

Hosszú Katinka az M4 Sportnak nyilatkozva kijelentette: „A bronzéremnek nagyon örülök”. Háton nincs meg az a tapasztalata, ami nekik – indokolt, majd hozzátette: célba érkezés után leúszta volna még egyszer a távot, mert néhány dolgot elszúrt. Például a második hosszt jobban meg akarta volna húzni. Eddig a hatodik hely volt a legjobbja ebben a számban, most felkerült a dobogóra, úgyhogy nagyon örül – zárta szavait Katinka.

Kapás Boglárka a hatodik helyen végzett 800 méter gyorson. A 22 éves magyar versenyző – aki 1500 méteren bronzérmes volt – a nyolcadik helyen jutott a fináléba, ahol végül 8:22,93 perces idővel csapott célba. „Nem vagyok elégedett az időmmel, 8:20 alá akartam kerülni. Kicsit dühös vagyok, bár egyelőre nem tudom, kire vagy mire. Úgy érzem, több volt ebben a nyolcszázban ” – összegzett a kissé csalódott Kapás.

A számot Katie Ledecky nyerte 8:07,39 perces világcsúccsal. A 18 éves amerikai sztár Kazanyban 1500 méter gyorson is világrekorddal diadalmaskodott, amellett 200 és 400 méter gyorson, illetve a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként sem talált legyőzőre. Most több mint három másodpercet faragott saját maga, tavaly júniusi 8:11,00 perces idejéből.

A kazanyi vb magyar programja ITT.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.