Doppingbotrány: Coe a sportág elleni hadüzenetről beszél

Ugyanakkor a sportember szerint egyes nemzetekkel komoly problémák vannak.

MTI
2015. 08. 05. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1980-ban és 1984-ben 1500 méteren olimpiai bajnok sportember szerint semmi nem igazol egy ilyen támadást a szövetségnek a doppingellenőrzések tekintetében végzett tevékenységével összefüggésben.

„Ez hadüzenet a sportágunk ellen” – szögezte le szerdán közleményben.

Vasárnap az ARD televízió és a The Sunday Times című lap azzal állt elő, hogy az IAAF több száz versenyző gyanús véreredményeit tárolta évekig úgy, hogy nem tett semmit a doppingolásra utaló jelek ellenére. Riportját mindkét médium közép- és hosszútávfutók 2001 és 2012 között levett mintáinak eredményeire alapozta. Egyúttal jelezte, hogy több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg, és amint azt a szakértőik elmondták, ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

„Senkinek sem szabad alulértékelnie azt a haragot, amelyet a sportágon belül érzünk” – jelentette ki Coe a közleményét megelőzően a BBC-nek nyilatkozva. „Éppen mi mutattunk utat a doppingellenes küzdelemben. Azt sugallni, hogy legjobb esetben hagytuk megtörténni a dolgokat, legrosszabban pedig cinkosok voltunk ezek elfedésében, az elmúlt 15 éves tevékenységünk alapján semmi nem támasztja alá” – tette hozzá.

Coe azt is megemlíti, hogy mint sportág, éppen az atlétika jelölte ki a versenyen kívül ellenőrzések útját, illetve szorgalmazta a laboratóriumok akkreditálását. Ugyanakkor elismerte, hogy egyes nemzetekkel komoly problémák adódnak.

„Igen, vannak országok, amelyekkel komoly gondjaink akadnak, amelyek számos esetben hihetetlen nehézséget okoznak nekünk. Ugyanakkor azt állítani, hogy nem vizsgálódunk vagy elfordítjuk a tekintetünket, az igazságtól nem is állhatna már távolabb” – tette hozzá.

Az 58 éves Coe ellenfele az augusztus 19-i, pekingi elnökválasztáson a sportág egy másik legendás alakja, az 51 esztendős olimpiai, világ- és Európa-bajnok, sokszoros világcsúcstartó ukrán rúdugró Szergej Bubka lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.