Evezhetetlen a kajak-kenu vb pályája

Két magyar egység búcsúzott el a csütörtöki előcsatározások során a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Lipiczky Ágnes
2015. 08. 20. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hínár, zöldmoszat és hullámok. Ezek keserítették meg a versenyzők napját a milánói Idroscalo-tavon, amely egyöntetű vélemény szerint nem méltó egy olimpiai kvalifikációs világbajnokság megrendezésére. Bár a helyszín gyönyörű, Vajda Attila szerint megengedhetetlen, hogy egy olyan versenyt, amelyen élet-halál harc folyik a kvótákért, ilyen minőségű pályán bonyolítsanak le.

„Nagyon zavaró a hullámos víz. Ezen a pályán nincs felevező csatorna, nem is értem, hogy egy ilyen fontos versenyt miért engednek ilyen pályára – magyarázta Vajda, aki összességében a második idővel kvalifikált a döntőbe. – Persze a lötyögős víz mindenkinek rossz, itt az tud jól menni, aki technikailag uralja a pályát.”

„Sajnos evezhetetlen ez a pálya, tele van hínárral, az ezer méter több mint felét úgy tettem meg, hogy a kormányomra felakadt füvek visszahúztak” – mondta Kugler Attila, aki K-1 1000 méteren kiesett a versenyből, ahogyan elbúcsúzott K-2 1000 méteren Nádas Bence és Boros Gergely párosa is, amelyen a hullámok fogtak ki.

Persze a többség állta a rossz körülményeket is. Kárász Anna úgy evezte a legjobb időt női K-1 500 méteren, hogy a fél távnál az ő hajójára is felakadt egy hínár. Jó jel, hogy a szegediek fiatalja összesítésben majd másfél másodpercet vert az első futamot megnyerő új-zélandi Lisa Carringtonra, aki a legnagyobb riválisa.

Jól teljesített férfi K-2 200 méteren Tótka Sándor és Molnár Péter párosa is, amely Vajdához hasonlóan a második idővel jutott be a fináléba. Hüvös Viktor tanítványai remek formában versenyeznek, és bár szokatlan számukra, jól ülik meg a Nelo hajógyártó cég idei új fejlesztését a Cinqót, amelyből egyelőre még nem sok akad a mezőnyben. Tótka Sándor szerint ha így teljesítenek a fináléban is, akár a dobogóra is felállhat majd az egységük. És bízhatunk benne, hogy az ezer méteren elúszott kvótákat (az egyéniben induló Dudás Miklóssal kiegészülve) behúzzák majd 200 méteren.

C-1 200 méteren is összejöhet a kvótaszerzés, mert a tavaly még ifjúsági világbajnoki címet ünneplő Hajdu Jonatán is beverekedte magát a fináléba. Bár nem rajtolt jól, nagyot mentett a dunaújvárosi fiatal, aki nagy reménysége a sportágnak.

Reményt keltően szerepelt még Szabó Gabriella és Kozák Danuta párosa is, amely több mint egy hajót vert futamában a mezőnyre, és bár sokan már a riói győztes egységet vizionálják őket látva, azért jó, ha rajta tartják a szemüket a német, valamint a szerb duón. Utóbbiban ott lapátol 2006 egyéni világbajnoka, Benedek Dalma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.