Gyurta Dániel bronzérmet szerzett Kazanyban

A kazanyi vizes világbajnokságon a kétszáz méteres mellúszás döntőjében Gyurtát letaszították a trónról.

Földi Bence
2015. 08. 07. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aranyéremre esélyesként ugrott medencébe péntek délután Gyurta Dániel a kétszáz méteres mellúszás döntőjében. A hármas pályán úszó sportoló negyedikként fordult ötven és száz méteren is, majd harmadikként az utolsó ötven méterre. Hatalmasat hajrázott, de csak a bronzérem jött össze, 2009 óta először nem ő nyerte meg a számot. A német Marco Koch győzött, Gyurta ideje: 2:08,10.

Az M4 Sportnak Gyurta azt mondta, ez volt ma a maximum, amit ki tudott hozni magából, rendkívül kemények voltak az ellenfelek. Nagyon boldog, mert mindent beleadott, az utolsó ötven méteren viszont elfogyott az ereje. „Bízom benne, hogy akár Budapesten vissza tudom venni a címet” – jelentette ki. Örül, hogy ott van az első háromban, és ha nem mondta volna le egy másik számát, valószínűleg most a dobogó sem jött volna össze. Elmondta: készül Rióra és a budapesti vb-re.

Péntek délelőtt Hosszú Katinkát nem engedték be a kazanyi vb helyszínére a beléptető rendszer meghibásodása miatt. Edző férje, Shane Tusup hosszasan ordítozott az orosz biztonságiakkal, végül Katinka bejutott, és elődöntőt érő eredményt úszott. Ezt követően kijelentette az MNO-nak: „A döntőben Egerszegi Krisztina országos csúcsánál biztosan jobb időt kell úszni.” Végül ez össze is jött, hiszen első helyen jutott be a kétszáz méteres hátúszás döntőjébe, amelyet szombaton 16.47-kor rendeznek. Ráadásul a csúcsdöntés is összejött: Hosszú Katinka Egerszegi Krisztina 2:06,62-es, 1991. augusztus 25-én úszott országos rekordját adta át a múltnak, ez egyébként 2008-ig világrekord is volt. Az új országos csúcs: 2:06,18.

Az úszást követően Hosszú azt nyilatkozta az M4 Sportnak, hogy szeretne még jobban úszni szombaton, de nagyon rutinos hátúszókkal fog versenyezni, így szoros versenyt vár. „Remélem, hogy helyt tudok állni, küzdeni fogok, az biztos” – mondta mosolyogva. A csúcsdöntéssel kapcsolatban megemlítette: Egerszegi még másik korszakban úszta rekordját, nem olyan sapkában és dresszben, mint ő.

Cseh László holtversenyben a legjobb idővel jutott a 100 méteres pillangóúszás döntőjébe. A 29 éves magyar versenyző, aki 200 méter pillangón arany-, 50-en pedig bronzérmet nyert, azután, hogy a péntek délelőtti előfutamban 50,91 másodperces országos csúcsot úszott, az elődöntőben 51,03 másodperces eredménnyel lett első a második futamban. Előzőleg az amerikai Tom Shields csapott ugyanennyivel a célba. A szám fináléját szombaton 17.13-tól rendezik.

„Szerettem volna jobbat úszni, mint reggel, de ennek is örülök. Majd elemezni kell, miért nem sikerült – értékelt Cseh az M4-en. – Nagyon remélem, hogy tudom még fokozni a tempót. Az első ötvenben még sok lehet, mintha ott nem lennék elég gyors. Holnap megpróbálok erősebben kezdeni.”

Takács Krisztián nem jutott be a döntőbe 50 méter gyorson. A 29 éves sprinter, aki az előfutamból 22,21 másodperces idővel összesítésben a nyolcadik helyen jutott tovább, javított délelőtti idején, 22,07 másodperces teljesítményével futamában a negyedik lett, a teljes rangsorban pedig a tizedik helyen zárt.

A kazanyi vb magyar programja ITT.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.