„Három másodpercen múlhatott az érem”

Ha a bombaformában levő Szilágyi Liliánát nem gyengíti le a gyomorrontás, akkor éremmel távozik Kazanyból.

2015. 08. 08. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élete formájában várta a felnőtt-vb-t a tavasszal érettségizett Szilágyi Liliána. A győri országos bajnokságon kicsit döcögött a tempó, Jakabos Zsuzsannától ki is kapott, de a formába hozás időszakában csak úgy szórta magából a 2:07 alatti időket 200 pillangón. Minden adva volt, hogy az első vb-jén villantson egy nagyot. Ehhez képest egy kínzó vírus szinte lenullázta a szervezetét, már a vb helyszínén. Ezért dobta a 100 és az 50 pillangót, hatalmas fájdalmak árán vállalta a 200-as távot; ahogy ő fogalmaz: legyőzte önmagát.

„A futamok előtt mindig hálát adtam az Istennek, hogy itt lehetek. Alig bírtam lábra állni a vb első napjaiban, összeszorítottam a fogam, és meg akartam mutatni, hogy történjen bármi is, mentálisan erős vagyok, és odaállok, megcsinálom. Hogy ez most a hetedik helyhez volt elég? Ebben az állapotban az is csoda, hogy idáig eljutottam” – mondta Lilu. Begyűjtött néhány biztató szót az uszoda idősebb versenyzőitől is, ami sokat ad neki a folytatáshoz. Az MNO-nak korábban említette, hogy a kazanyi kiszolgáltatottság lelkileg jelenthet sokat, még harcedzettebbé, motiváltabbá teszi őt Rióra. „Az a szerencse, hogy ez most fordult elő velem. Még mindig jobb, hogy most történt mindez, mint ha az olimpián történt volna.” Meglepően reális helyzetjelentés ez egy tizennyolc éves sportolótól.

„Nyolcévesen még gimnasztikázott, akkor állt oda elém, hogy mostantól úszni szeretne, határozott céllal, olimpiára akar menni” – meséli Liliána édesapja, Zoltán, aki Darnyi Tamásék kortársaként egyebek között vb-hatodik helyig vitte gyorsúszásban.

Van még egy hölgy a családban – az anyuka, Gyarmati Eszter is úszó volt egykor –: a 11 éves Gerda szintén úszik. Liliána szerint még őt is túlszárnyalhatja. „A fiatal kora ellenére olyan meglátásai vannak, hogy néha el sem hiszem. Elképesztő kisugárzással rendelkezik, biztos, hogy kiemelkedő úszó lesz. Én nem versenyeznék ellene” – vázolta a jövőt Liliána, aki szeptemberben kezdi tanulmányait a jogi egyetemen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.