Öt év alatt tizenhat nyomozás

Tizenhat sportoló ellen folytatott nyomozást a rendőrség kábítószerekkel összefüggésben 2010 óta.

Sütő Dániel
2015. 08. 31. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség április végén hozta nyilvánosságra, hogy a 25 esztendős Csipes Tamara és a 22 éves Dombvári Bence pozitív drogmintát produkált a doppingvizsgálatok során. Augusztusban a 32 éves Kucsera Gáborról is kiderült, hogy feltehetően kábítószert fogyasztott, miután nála is tiltott szer jelenlétét mutatták ki. A világ élmezőnyéhez tartozó kajakosok kokaint vettek be, ügyükben jelenleg is tart a vizsgálat. Mint azt korábban megírtuk, egyelőre egyiküket sem gyanúsították meg. Annak ellenére, hogy a három kokainfogyasztásos eset néhány hónapon belül került nyilvánosságra, a rendőrségi statisztikákat olvasva nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a sportolók tömegével használnák ezt a fajta kábítószert.

A kajakosok ügye után lapunk megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy megtudjuk, hány sportolóval szemben indult eljárás kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények vonatkozásában. Az ORFK felhívta figyelmünket, hogy a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények statisztikai adatait tartalmazó úgynevezett egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika rendszerébe (manapság csak úgy emlegetik, hogy bűnügyi statisztikai rendszer – a szerk.) a nyomozás lezárását követően kerülnek az adatok, tehát a statisztika nem a bűncselekmény elkövetésének időpontja szerint, hanem a bekerülés időpontja (év, hónap) alapján készül. Ezek szerint 2010-ben kettő, 2011-ben egy, 2012-ben három, 2013-ban négy, 2014-ben pedig hat sportoló ellen indított, kábítószerrel kapcsolatos eljárást zártak le a nyomozó hatóságok. (A három kajakos ügyét még nem regisztrálták.)

A rendőrség lapunk megkeresésére adott válaszából kiderül, hogy 2010-től 2013-ig kábítószerrel visszaélés miatt, 2014-ben pedig már kábítószer birtoklása miatt is folytattak, illetve zártak le nyomozásokat sportolók ellen. A 2010 óta eltelt öt évben egyetlen esetet leszámítva minden ügyben marihuánával, illetve ezek hatóanyagával, a tetrahidrokannabinollal történő visszaélés miatt nyomoztak a hatóságok. Az elmúlt esztendőkben mindössze egyetlen olyan esetet regisztráltak, amikor egy sportoló kokaint fogyasztott, ez 2013-ban történt. Megtudtuk azt is: a Magyar Antidopping Csoportnak nincs jelentési kötelezettsége, ha pozitív drogtesztet produkál egy sportoló. Amennyiben azonban ilyen eset a rendőrség tudomására jut, akkor hivatalból köteles eljárást indítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.