időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Öt év alatt tizenhat nyomozás

Sütő Dániel
2015.08.31. 08:07

Tizenhat sportoló ellen folytatott nyomozást a rendőrség kábítószerekkel összefüggésben 2010 óta.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség április végén hozta nyilvánosságra, hogy a 25 esztendős Csipes Tamara és a 22 éves Dombvári Bence pozitív drogmintát produkált a doppingvizsgálatok során. Augusztusban a 32 éves Kucsera Gáborról is kiderült, hogy feltehetően kábítószert fogyasztott, miután nála is tiltott szer jelenlétét mutatták ki. A világ élmezőnyéhez tartozó kajakosok kokaint vettek be, ügyükben jelenleg is tart a vizsgálat. Mint azt korábban megírtuk, egyelőre egyiküket sem gyanúsították meg. Annak ellenére, hogy a három kokainfogyasztásos eset néhány hónapon belül került nyilvánosságra, a rendőrségi statisztikákat olvasva nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a sportolók tömegével használnák ezt a fajta kábítószert.

A kajakosok ügye után lapunk megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy megtudjuk, hány sportolóval szemben indult eljárás kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények vonatkozásában. Az ORFK felhívta figyelmünket, hogy a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények statisztikai adatait tartalmazó úgynevezett egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika rendszerébe (manapság csak úgy emlegetik, hogy bűnügyi statisztikai rendszer – a szerk.) a nyomozás lezárását követően kerülnek az adatok, tehát a statisztika nem a bűncselekmény elkövetésének időpontja szerint, hanem a bekerülés időpontja (év, hónap) alapján készül. Ezek szerint 2010-ben kettő, 2011-ben egy, 2012-ben három, 2013-ban négy, 2014-ben pedig hat sportoló ellen indított, kábítószerrel kapcsolatos eljárást zártak le a nyomozó hatóságok. (A három kajakos ügyét még nem regisztrálták.)

A rendőrség lapunk megkeresésére adott válaszából kiderül, hogy 2010-től 2013-ig kábítószerrel visszaélés miatt, 2014-ben pedig már kábítószer birtoklása miatt is folytattak, illetve zártak le nyomozásokat sportolók ellen. A 2010 óta eltelt öt évben egyetlen esetet leszámítva minden ügyben marihuánával, illetve ezek hatóanyagával, a tetrahidrokannabinollal történő visszaélés miatt nyomoztak a hatóságok. Az elmúlt esztendőkben mindössze egyetlen olyan esetet regisztráltak, amikor egy sportoló kokaint fogyasztott, ez 2013-ban történt. Megtudtuk azt is: a Magyar Antidopping Csoportnak nincs jelentési kötelezettsége, ha pozitív drogtesztet produkál egy sportoló. Amennyiben azonban ilyen eset a rendőrség tudomására jut, akkor hivatalból köteles eljárást indítani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.