Újabb magyar lesz ott Rióban

A 18 éves Péni István az azerbajdzsáni Gabalában zajló világkupaversenyen kvalifikálta magát.

MTI
2015. 08. 10. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győrik Csaba szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a mindössze 18 éves, ifjúsági olimpiai bajnok versenyző 626,6 körös eredményével egyetlen tizeddel lemaradt a nyolcas döntőről, ám mivel a fináléba csak két olyan sportoló jutott be, aki még szerezhet kvótát Rióra, a hétfői verseny harmadik olimpiai helye Pénié lett.

Egy év múlva olimpia, 33 magyar már kint van, a 365 napos visszaszámlálást kis számvetéssel kezdjük. 140-150 magyar utazhat a MOB szerint.

 

Koszos víz, rossz közbiztonság, borzalmas gazdasági helyzet – azt is számba vettük, hogy miképpen állnak az előkészületekkel a rendezők.

A gabalai 10 méteres viadalon óriási, 112 fős mezőny gyűlt össze, s a szervezők három csoportra osztották a lövőket. Péni István rögtön a reggeli, első csoportban lépett lőállásba, és remek eredménnyel zárt. A fiatal puskás ekkor a harmadik helyen állt, majd a következő csoport után a hatodik pozícióban volt.

Az utolsó csoport küzdelmei során sokáig úgy nézett ki, hogy hiába a 626,6-es eredmény, a magyar lövő, aki az idén több vk-versenyen is egy hajszállal maradt le a fináléról, s a kvótáról, ezúttal sem jár sikerrel. Ám az ausztrál Dave Kevin Samson utolsó három lövése gyengébbre sikerült, ezzel összesítésben öt tizeddel elmaradt Péni eredményétől, aki megszerezte a harmadik gabalai kvótát.

Az UTE sportolója az ötödik magyar sportlövő, aki jogot nyert az olimpiai indulásra: korábban a pisztolyos Tobai-Sike Renáta és Csonka Zsófia, valamint Sidi Péter és a szintén puskás Szabián Norbert szerzett kvótát.

A vk másik magyar érdekeltje, Sidi Péter szintén kiválóan versenyzett, és 626,9 körrel a hetedik helyen bejutott a fináléba.

Gabala az idei utolsó kvótaszerző versenye a puskás és pisztolyos szakágnak, s egyben az egész kvalifikációs sorozatban az utolsó előtti nekik és a koronglövőknek is. Az azeri városban a légfegyveres számokban három-három, a többiben két-két olimpiai helyet osztanak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.