Kövér Márton második aranyát nyerte vasárnap

12 arany-, 10 ezüst- és 5 bronzéremmel zárt a magyar válogatott Győrben, nem volt még példa erre.

Lipiczky Ágnes
2015. 09. 13. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csay Renáta és Bara Alexandra a magyar kajak-kenu sport ötvenedik maratoni világbajnoki címét szerezte meg vasárnap a női párosok küzdelmében a győri világbajnokságon. A győriek nagy kedvence ezzel a sikerrel pályafutása 16. világbajnoki aranyérmét nyerte meg. Különösképpen nem kellett megfeszülniük a sikerért, gyakorlatilag a táv elejétől az élre álltak, és olyan előnyre tettek szert, hogy végig a saját iramukban tudtak versenyezni, és óriási fölénnyel nyerték meg az aranyat.„A szombati ezüst után természetesen gyógyír ez az arany – nyilatkozta Csay Renáta. – Tegnap az egyéni versenyt próbáltam magam mögött hagyni, töltődni, és bíztam a munkában, no és a páromban, Bara Alexandrában. A rajtunk nagyon jól sikerült, olyannyira, hogy a felső fordulóban már egyedül találtuk magunkat. Ahogy nőtt az előnyünk, úgy nyugodtunk meg, és végig a saját tempónkat tudtuk menni.”A másik magyar páros, Miskó Noémi és Braun Boróka a verseny elején ütközött az olasz egységgel, a mieink vízbe borultak, de nem adták fel a versenyt. A mezőny végéről nagy küzdeni akarásuknak köszönhetően a hetedik helyre kapaszkodtak fel.A férfi kenusok versenyében a világbajnoki címvédő Kövér Márton és Dóczé Ádám párosa a harmadik futásnál lépett el a vb-ezüstérmes spanyol Campos, Sánchez kettőstől, olyannyira leszakították riválisaikat, hogy onnantól kezdve már csak magukra koncentrálva kellett versenyezniük.„Az első két körben még jó sebességet mentek a spanyolok, de már akkor mondogatták, hogy nem nagyon bírják ezt, vigyük őket. Gondoltam hát, hogy a harmadik futásnál leteszteljük az erejüket, sikerült elmenni tőlük, és egyszerűen nem bírták már az iramunkat. Boldog vagyok, mert a győri világbajnokságokon eddig csak magyar kenus nyert, vagyis továbbvittük a hagyományokat, és Csabai Edvin után én vagyok az első, akinek sikerült dupláznia” – mondta Kövér Márton.A másik magyar páros, a fiatal Schmidt Richárd és Dóri Bence Balázs kettőse nagy küzdelemben az előkelő negyedik helyen zárt. Őket is minden dicséret megilleti.A győri világbajnokság csattanóját Boros Adrián és Solti László párosa szolgáltatta. A két kiváló kajakos a hajrában, az utolsó métereken megvívott nagy csatában a vébé legizgalmasabb versenyét nyerte meg a címvédő dél-afrikai Hank McGregor, Jasper Mocke kettőssel szemben.„Elképesztő, hihetetlen számomra, hogy a világ legjobb maratoni kajakosát, a nagy legendát McGregort győztük le. A közönség óriási volt, nélkülük mindez nem jött volna össze” – nyilatkozta Boros Adrián.A magyar csapat minden idők legjobb világbajnoki szereplését produkálta: 12 arany-, 10 ezüst- és 5 bronzérem lett a mieink mérlege.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.