Görbicz nélkül vernék meg Szlovákiát

Görbicz Anita nem játszik, a válogatott viszont épült vele.

Arday Attila
2015. 10. 08. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős cél vezeti női válogatottunkat és kapitányát, Németh Andrást a következő hónapokban: kijutni a jövő évi Európa-bajnokságra, egyúttal a riói olimpiára is a vb-n keresztül. Az Eb-hez az első lépést ma este Dabason teheti meg a csapat a selejtezőcsoportban, Szlovákia ellen, Görbicz Anita nélkül.

Németh András úgy véli, hogy mindenki lekezeli a szlovákokat, pedig nem olyan gyengék. A tavaszi vb-selejtezőn hat góllal kaptak ki a spanyoloktól, mert volt tíz rossz percük, míg a visszavágón döntetlent játszottak velük, éppúgy mint mi márciusban Érden. Szépen fejlődő csapat lesz az ellenfelünk Dabason, ettől függetlenül a biztos győzelem a cél. A magyar csapat felkészülésének egy része speciálisan a szlovák meccsre volt kihegyezve, másik része viszont a vb-felkészülésre.

Görbicz Anita szülés utáni visszatérése is foglalkoztat mindenkit.

„Velünk volt három napig, korábban is úgy beszéltük meg, hogy ennyit vállal egyelőre. Én ennek is örültem, az Eb-selejtezőt még kihagyja”

– jelentette ki Görbiczről a szövetségi kapitány. Németh András szerint nagyon biztató, amit végzett, s olyan egyéniség, aki pozitív hatással van a társaságra, ez a decemberi világbajnokságon is jelentkezhet. Az volt a feladata, hogy átvegyen a pályán néhány játékot, amelyeket kilencven százalékban már ismert. „Építgetjük tovább a csapatot, és elég jól állunk, elégedett vagyok az eddig végzett munkával” – mondta Németh.

A válogatottból két győri irányító is hiányzik majd, hiszen a Görbicz-utódként aposztrofált Tóth Gabriella szeptemberben keresztszalag-szakadást szenvedett, még a dániai olimpiai kvalifikációs vb-n sem játszhat.

Németh Andrásnak súlyos gondja még az idő is:

„A válogatottnak sosincs elég ideje, de ilyen kevés még sosem volt: csupán kilenc napunk lesz együtt a vb előtt

– mondta a szakvezető. – Jelen pillanatban ellenfelünk sincs még arra az időszakra, a spanyoloktól volt egy meghívásunk, de csak tizenkét órányi repülőúttal tudtuk volna megoldani, azt pedig nem tehetjük meg, hogy a kilenc napból kétszer tizenkét órát elutazunk, és ezért még pihenőket is tartunk.”

Ami a ma kezdődő Eb-selejtezőket illeti, a kapitány nemcsak a meccsen célozza meg a győzelmet, hanem a csoportban is, ami nagyobb feladat: „Esélyesek vagyunk a csoportgyőzelemre, de nem vagyunk egyértelmű favoritok, hiszen a lengyelek hozzánk közel hasonló szintet képviselnek. Fontos viszont az első hely megszerzése, hogy jövőre az Európa-bajnokságra az első kalapból sorsoljanak minket.”

Program. Női Eb-selejtező, 5. csoport. Csütörtök: Magyarország–Szlovákia, Dabas 18.00 (M4). Vasárnap: Finnország–Magyarország 13.00 (Sport1). Március 9–10.: Lengyelország–Magyarország. Március 12–13.: Magyarország–Lengyelország. Június 1–2.: Szlovákia–Magyarország. Június 4–5.: Magyarország–Finnország. (A csoport első két helyezettje, illetve a legjobb csoportharmadik jut ki a jövő decemberi, svédországi Eb-re.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.