Gyerekeket nem szabad otthagyni

Márton Anita súlylökő Rio mellett a Tokió utáni életre készül, és fűtése is lesz már Szegeden.

Arday Attila
2015. 10. 31. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mennyi pihenőt tartott az őszi edzésmunka előtt?
– Nem álltunk le, mert az nagy visszaesést jelenthet. Októberben kicsit pihentem, így is mindennap edzettem, de csak napi egyszer, és más intenzitással. Hétfőtől újult erővel kezdem az alapozást.

– Más ebbe belefásulna.
– Úgy jött ki a lépés, hogy idén nem tudtunk nyaralni menni a párommal, neki is új munkahelye van, amikor pedig beterveztünk egy hétvégét, éppen elromlott az idő. De így sem vagyok fáradt. Szeged külvárosában, családi házban élünk, felújítottuk, térköveztük legalább az udvart.

– A tanulással sem állt le?

– Dolgozna gyógypedagógusként?
– Nagyon szívesen, bár jelenleg nem sok esélyem van rá. Ez gyakorlatközpontú hivatás, én pedig sok időmet Szegedtől távol töltöm, miközben a gyerekeknek fontos az állandóság, hogy a megszokott személyek foglalkozzanak velük, és ne csak kéthetente lássák őket.

– Kik ezek a gyerekek, akikre szakosodott?
– Értelmileg akadályozottak, Down-kórosak, autisták vagy halmozottan sérültek. Ők nem szeretik, ha mindig mást látnak maguk körül, nagyon lényeges a bizalom.

– Mi vonzotta erre a pályára?
– Kiskorom óta az járt a fejemben, hogy pedagógus leszek, a páromnak pedig Down-kóros a testvére, ez adta meg a végső lökést.

– Mikor jöhet el az idő, hogy ennek a hivatásának is éljen, vagy családot alapítsanak?

– Tokióig viszont van még feladata, hiszen Rio is előttünk áll. A múlt heti magyar súlyemelő-bajnokság megnyerése hogyan szolgája a fejlődést?
– A súlyemelés az atlétikai felkészülésem szerves része, heti három alkalommal, amelyek mellett még kétszer végzek speciális erősítést. Azért kezdtem versenyszerűen súlyt emelni, mert így a Szegedi Lelkesedés nevű klubnak, amelynél edzem, cserébe adok valamit. Az egyesületnek fontos a bajnoki cím, vagyis mindenki jól jár. Aki nagy ellenfelem lehetett volna, lesérült, inkább fiatalok indultak. Nem is értem el eget rengető eredményt, nyolcvanöt kilót szakítottam, és százat löktem.

– És a súlyt hol lökheti? Ezzel éveken át gondjai voltak télen.
Megoldódik Szegeden a szövetség segítségével, mert lesz fűtés az egyik kis tornateremben, amelyet a Szegedi Vasutastól kapunk ingyen. Ehhez képest már aprópénz a tatami, amelyet lefektetünk. A teremsúlygolyók sem mennek így tönkre, mert különben könnyen törnek, és darabjuk harminc-negyvenezer forintba kerül. Korábban bérelnünk kellett a termet, de egy kisebb is négy-ötezer forintba került óránként, nekünk pedig heti ötször két órára volt rá szükségünk. Ki lehet számolni, havi szinten ezt mit jelent.

– Tíz hónappal a riói játékok előtt milyen cél lebeg a szeme előtt?
– A pontszerző helyet tűztem ki magam elé. Ezen a szinten nagyon nehéz már fejlődni, én tizenkilenc és fél métert szeretnék elérni, amely akár éremre is elég lehet, bár kicsi rá az esély. Ahhoz várhatóan húsz méterre lesz szükség, de merni kell nagyot álmodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.