Riói olimpia: a szervezők versenyt futnak az idővel

Háromszáz nappal a nyitóünnepség előtt még szinte semmi sem áll készen a létesítmények közül.

MTI
2015. 10. 07. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi sajtó számára tartott terepszemle alkalmával ugyanakkor Eduardo Paes polgármester azt közölte, hogy a Barra negyedben lévő Olimpiai Park 89 százalékban elkészült, továbbá arról beszélt, hogy kiemelt szempont a helyszínek újrahasznosíthatósága. Példaként említette, hogy egy tízezer néző befogadására alkalmas csarnok szerkezetéből az ötkarikás játékok után négy iskola épül majd, míg a magántőkéből létesülő olimpiai faluban több ezer lakás áll a beköltözni kívánók rendelkezésére.

A 45 éves városvezető szerint a 10 százalékos infláció és a növekvő munkanélküliség sem jelent problémát, a rendezők tartják magukat a 38,7 milliárd realos (2728 milliárd forintos) költségvetéshez.

A FINA az ötkarikás szervezőknek, valamint Eduardo Paes polgármesternek is eljuttatta azt a levelet, amelyben a versenyzők egészségi állapotáért aggódva kéri a vizsgálatokat.

Ami a média részéről felvetett gondokat illeti, Paes közölte: szó sem lehet a vitorlásversenyek elköltöztetéséről. Az erősen szennyezett Guanabara-öböl helyett ugyanis felmerült a 190 kilométerrel távolabb lévő, de tisztább vizű Buzios neve.

A dpa tudósítói azt tapasztalták, hogy a kis házak, szűk utcák és viharvert toronyházak között álló Olimpiai Stadion messze van az Olimpiai Parktól és a nyitó-, illetve záróünnepségnek otthont adó Maracana Stadiontól is. Az Olimpiai Stadionban egyelőre csak a gyep áll készen, rekortán futópálya még nincs, és a 60 ezer szék harmada hiányzik. Ezenkívül a teniszstadion teteje nem készült el, az uszodába pedig – a nemzetközi szövetség nagy bosszúságára – csak 14 ezren mehetnek majd be. A golfpálya érint egy természetvédelmi területet is, ráadásul paradox helyzet, hogy az elitsportág éppen egy nyomornegyedekkel tarkított városban tér vissza 1904 után az ötkarikás programba. Az Olimpiai Park közelében lévő egyik favela kiürítése már megkezdődött, és a hírek szerint a rendőrök nem bánnak kesztyűs kézzel a kitelepítendő lakosokkal.

„Minden kész lesz, üdvözlet Brazíliában!” – közölte a sajtóbejáráson töretlen optimizmussal a polgármester, akit sokan már a köztársasági elnöki tisztség várományosaként emlegetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.