Sport-e a bridzs? A bíróság döntött

Csatát vesztett a bíróságon a bridzset sportként besoroltatni kívánó brit egyesület: az ország legfelső bírósága ugyanis kimondta, hogy a népszerű kártyajáték nem sport, mivel nem jár együtt fizikai aktivitással.

MTI
2015. 10. 15. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Angol Bridzs Egyesület (EBU) a sportot és az egészséges életmódot népszerűsítő brit szervezet, a Sport England korábbi döntését kifogásolva fordult a bírósághoz, amely azonban az egyesület ellenében döntött, elutasítva az ügy jogi felülvizsgálatára irányuló kérelmét.

Az egyesület „rendkívül elkeseredett” a döntés miatt és a „fellebbezés lehetőségeit” vizsgálja – számolt be a BBC News. Az EBU azért akarta, hogy a Sport England változtasson a bridzs besorolásán, mert akkor az egyesület jogosult lenne különböző támogatásokra, például a lottóalapból.

Az EBU szerint a Sport Englandet megalapító 1996-os királyi charta elég tágan határozza meg a sport fogalmát ahhoz, hogy annak ne legyen szükségszerűen feltétele a fizikai aktivitás.

Az egyesület ügyvédjei szerint a kártyajáték, más sportokhoz hasonlóan szabályokra, sportszerűségre, valamint versenyre épül, és idősebbek is űzhetik, akiket a közösséghez tartozás élményével is gazdagít.

Az ügyben eljáró bíró szerint azonban a Sport England jelenlegi definíciója szerint a sport a „fizikai aktivitást” is magában foglalja, és a szervezet helyesen járt el, amikor elutasította a kártyajáték új besorolására vonatkozó kérelmet.

Az EBU jelenleg nagyjából 55 ezer tagot számlál, habár Angliában hozzávetőlegesen 300 ezren bridzseznek rendszeresen. Az egyesület szerint a lengyel, a holland, a francia és a belga pénzügyminisztérium is sportként ismeri el a kártyajátékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.