Üzenhetünk az UEFA-nak

Reménykedjünk, hogy az UEFA végül eltörli a stadion bezárására vonatkozó passzusát.

2015. 10. 07. 3:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felderültek az arcok a válogatott telki edzőtáborában, amikor hétfőn este megérkezett a hír: mégis szurkolók előtt játszhat a csapat holnap a Feröer-szigetek ellen. Az öröm érthető, hiszen rendkívül fontos mérkőzés lesz ez, győzelem esetén már biztos a pótselejtező, szerencsés esetben pedig legjobb harmadikként akár egyenesen is kijuthat Bernd Storck együttese a jövő évi Európa-bajnokságra. Óriási a várakozás, mert ilyen rangos tornán kereken harminc év után szerepelhetne a magyar válogatott – nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nemzeti érdekeltség nélkül nézték az Európa- és világbajnokságokat.

A nagy boldogság közepette azonban nem szabad elsiklani amellett, hogy az UEFA nem törölte a büntetést az MLSZ fellebbezése után, hanem az illetékes bizottság elhalasztotta a döntést, mert még vizsgálja az anyagokat. Ez azt jelenti, hogy ha később ezek az illetékesek jóváhagyják az első fokú határozatot, akkor a következő tétmeccsünk lesz zárt kapus, azaz könnyen előfordulhat, hogy az eltiltás a kijutásról döntő pótselejtező hazai mérkőzésére esik. Ki tudja, talán egyszerűbb lenne a Feröer-szigetek ellen nézők nélkül kiharcolni a győzelmet, mint egy várhatóan sokkal erősebb válogatottal szemben, de ezen már felesleges sokat gondolkodni, ez van, és reménykedjünk, hogy az UEFA végül eltörli vagy felfüggeszti a büntetésnek a stadion bezárására vonatkozó passzusát.

– Tényleg szem előtt kell tartani, hogy nem eltörlésről, hanem a döntés elhalasztásáról van szó – hangsúlyozta lapunknak Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – Nem jellemző, hogy az UEFA fellebbviteli bizottsága nem hagyja jóvá azonnal az elsőfokú határozatot, ám az MLSZ olyan alapos érveket tudott felsorakoztatni, amelyek elgondolkodtatták az illetékeseket. Rendkívül fontos ebben a helyzetben, és ez a csapat kérése is, hogy a szurkolók csütörtökön a Groupama Arénában, majd vasárnap Athénban is maradéktalanul sportszerűen viselkedjenek, ne adjanak újabb támadási felületet, ez lehet a legütősebb érv a szigorú büntetés felülvizsgálata mellett.

A szóvivő azt is elmondta, hogy tegnap élénken megindult a kereslet a jegyek iránt, és a csapat reméli, telt ház előtt léphet pályára. A szokott budapesti helyek – a Bálna, a Syma Csarnok, a Groupama Aréna – mellett a TEX hálózatában országszerte 300 partnerirodában és kivételesen öt vidéki klub – Diósgyőr, Győr, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Szombathely – jegypénztárában is lehet belépőket vásárolni, a szurkolói kártyával rendelkező drukkerek pedig az interneten is megtehetik ezt.

Ugyanilyen hírt kapott a magyarral egy időben a román szövetség is, amelynek a finnek elleni selejtezőt kellett volna zárt kapuk mögött megrendeznie. Razvan Burleanu elnök megköszönte a kiállást azoknak, akik korábban tízezer virtuális jegyet vásároltak, a valós belépőket tegnaptól egységesen 1400 forintnak megfelelő lejért lehet megvenni, így egyik riválisunk a második helyért vívott harcban szintén alighanem telt ház előtt teheti gyakorlatilag véglegessé kijutását az Európa-bajnokságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.