Zöldek harca Budapestért

A Fradi és a Győr elrajtol a nőikézi-BL-ben, a férfiaknál németlecke vár a magyarokra.

Arday Attila
2015. 10. 17. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben megkezdődik a női BL-ben az első csoportkör, elkezdődik a világhálón a jegyárusítás is: a cél mindenki számára a május 7-ei és 8-ai négyes döntő, amelyet zsinórban harmadszor tartanak Budapesten.

A magyar bajnok Ferencváros a Népliget helyett ezúttal is Dabason lép pályára először, amely már-már vidéki otthonának számít.

„Eleinte nehéz volt megszokni, mert a Fradi-pálya mégiscsak az otthonunk, de már Dabast is kisajátítottuk magunknak – mondta a jobbszélső Kovacsicz Mónika klubja honlapján. – Ugyanúgy, mint az Elek Gyula Arénában, sok fantasztikus meccset játszottunk itt, bízom benne, hogy vasárnap is mi örülhetünk.”

Első ellenfele, a horvát Kapronca ellen feltétlenül esélyes saját szurkolói előtt a Fradi, sőt a csoportgyőzelemre is pályázhat, amelyért leginkább a francia Fleuryvel harcol majd. A kezdet viszont azért nehéz a bajnokcsapat számára, mert egyetlen felnőtt kapussal kell nekivágnia a B csoport csatáinak. A szerb Katarina Tomasevicnek ugyanis edzésen elszakadt a bokaszalagja, ez többhetes kényszerpihenőt jelent. Szikora Melindának alighanem végig kell védenie az első két-három meccset, a tizenhat éves Hlogyik Petra, illetve a már visszavonult, de most reaktivált fehérorosz Alena Abramovics segítheti ki esetleg.

Másik BL-csapatunknál, a C csoportos Győrnél nincsenek kapusgondok, pontosabban kapusgondok sincsenek. Bár az előző évekkel szemben az ETO nem bajnokként, és nem is címvédőként vág neki a Bajnokok Ligájának, erős, egészséges keretével nemcsak a csoportelsőséget, hanem a végső diadalt is megcélozza. Az új szerzeményekkel, többek között Kiss Évával, Tomori Zsuzsannával vagy éppen a szülésből, illetve sérülésből visszatérő Görbicz Anitával és Eduarda Amorimmal nem is tűzhetett ki mást maga elé az együttes. Fokozza a sikeréhségét, hogy az első ellenfél, a macedón Vardar Szkopje ejtette ki tavasszal a negyeddöntőben a Győrt – amelyben akkor még senki sem játszhatott a felsoroltak közül.

Az akkor nagy bajban lévő ETO egyik legjobbja Korsós Dorina volt, a még csak húszéves balszélső most így nyilatkozott klubja honlapján: „Én kifejezetten örülök, hogy a legerősebb ellenféllel kezdünk a BL-ben. Nagyon biztató, hogy a sérültjeink visszatérnek, jó újra a teljes csapatot együtt látni. Nagyon várjuk a szombati mérkőzést, szeretnénk visszavágni a tavaszi meccsekért.”

Női Bajnokok Ligája, program:
B csoport:
Vasárnap: FTC – Koprivnica, Dabas, 17.15 (Sport2)
Október 25.: Fleury – FTC
November 1.: Thüringer – FTC
November 7.: FTC – Thüringer
November 15.: Koprivnica – FTC
November 22.: FTC – Fleury

C csoport:
Szombat: Vardar Szkopje – ETO 20.15 (Sport1)
Október 25.: ETO – Midtjylland
Október 31.: Hypo Niederösterreich – ETO
November 8.: ETO – Hypo Niederösterreich
November 14.: ETO – Vardar Szkopje
November 22.: Midtjylland – ETO

A férfiak BL-sorozatában az 5. forduló rangadóját Veszprémben tartják, a Kiel lesz az ellenfél (15.15, Sport1). Az A csoportot veretlenül vezető magyar bajnokcsapatból továbbra is hiányzik a két balkezes átlövő, Nagy László és Christian Zeitz, de őket már csak a magasságánál fogva is pótolhatja a jobbszélső Gulyás Péter, aki juniorként még átlövőt játszott a korosztályos csapatokban. A jelenlegi csoportmásodik Kielben szintén a jobbátlövő az egyik régi ismerős: Marko Vujin a Veszprém szerb légiósa volt. Legismertebb jobbkezes lövőit viszont elveszítette a nyáron az észak-német együttes, a cseh Filip Jícha már a Barcelonát szolgálja, míg az izlandi Aron Pálmarsson éppen Veszprémet választotta. A hiányuk meg is látszik a csapaton a Bundesligában, legjobbjuk, a dán Niklas Landin a kaput védi.

A Veszprémmel szemben a Szegedbe visszatérhetnek a balkezesek, mégpedig a szélső posztra: végre a szerb Rajko Prodanovic és a spanyol Roberto Parrondo is bevethető, így nem az átlövő Ancsin Gábornak kell helyettesítenie őket. A Bundesligát veretlenül vezető RN Löwen otthonában sem esélytelen a Szeged (17.30, Sport1), tavasszal négy góllal tudott itt győzni a BL nyolcaddöntőjében, majd tovább is jutott. A B csoportban a Szeged eddig ötvenszázalékos, a Löwen egy ponttal tart előrébb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.