Bolondok napjától a futballreformig

Final Fourban a Veszprém, a Lovasi-klón távozása, Puskás kispesti, felcsúti és madridi örökösei.

Sz.L.
2015. 12. 19. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel is kezdődhetett volna az április? Bolondok napjával, amely a hagyomány szerint nem esik egybe Puskás Ferenc születésnapjával. A leghíresebb magyar hungarikumra idén is megemlékeztünk, 2015-ben lett volna 88 éves mindenki Öcsije, aki vígan hahotázhatott a mennyországban másnap, ugyanis április 2-án Portugália kikapott Zöld-foki Köztársaságtól. Bizony megesett ez a csúfság Ronaldóékkal, még szerencse, hogy nem pontokért játszották a meccset.

Tét nélkül is sokkolt az eredmény. Sokkos állapotról, ha már így szóba került, Berlinben is tudtak volna beszélni. Az akkortájt magyar szövetségi kapitányként és a Hertha vezetőedzőjeként dolgozó Dárdai Pál fizetését közölte a jól értesült Bild bulvárlap. Akkor, szigorúan akkor Dárdai 120 000 eurót keresett havonta, azóta feljebb tornázták az összeget a főnökei.

S ha már Dárdai és Berlin, akkor Király Gábor. Hosszas külföldi barangolás, repülés-, vetődés- és kirúgássorozat után áprilisban jelentette be, hogy hazatér, és Szombathelyen, a Haladásban szeretné lezárni a pályafutását. Azóta kiderült, jól döntött, és a Hali is jól járt a mackóalsós veteránnal.

Bödével pedig a Fradi. A szókimondó, azóta spontán norvégdobáló center cipő nélkül is gólt rúgott Felcsúton. Ugyanez ment cipőben is Hajnal Tamásnak és Varga Rolandnak az Újpest ellen. A Ferencváros 2-0-ra hozta a derbit.

A magyar foci sötét fejezete Győrben, áttételesen a Báthory utcában íródott. Kirobbant a Quaestor-ügy, a győri klubtulajdonos, Tarsoly Csaba csődöt jelentett. Elfogyott a pénz és a lendület, a bajnokság végét jórészt ifistákkal teljesítette az ETO. Ej, de szörnyű volt később asszisztálni a győri futball leminősítéséhez!

Még a focinál maradva, külföldön is próbálkoztak a sportággal: Cristiano Ronaldo mesterötöst rúgott a spanyol bajnokságban, azóta kiderült, ez nála nem nagy kunszt, ősszel is megmutatta, hogy megy neki a mutatvány.

Ha már bekúszott a képbe a Real, jegyezzük meg, hogy a Los Blancos ifistáit a Honvéd legyőzte a Puskás–Suzuki-kupa döntőjében. Kis gól is gól, Öcsi bácsi nevelőklubjának kései utódai tizenegyesekkel nyert a világhírű Madrid ellen Felcsúton, a Puskás Akadémián. A húsvét tehát Puskásról szólt.

A Bajnokok Ligája-sorsolás Pep Guardioláról. A kopasz katalán edzőfejedelem először került szembe a Barcelonával, amióta kitette a lábát a Camp Nouból. Guardiola immár a Bayern München mestereként találkozott a korábbi klubjával, és később jelentős pofont kapott. Ugye emlékszünk még Lionel Messi cselére, amellyel eldöntötte Jérome Boatenget? Hát, persze, de az már májusban történt Viszont Jürgen Klopp áprilisban jelentette be, hogy „megfogyva bár, de törve nem”, elhagyja a szeretett csapatát, a bézbólsapkás „Lovasi András-alteregó” lelépett Dortmundból. Azóta azt is tudjuk, hogy a Dortmund jól járt Klopp utódjával, a Liverpool pedig Klopp-pal. A német mester ma már a Vörösöket irányítja, a megszokott magas színvonalon.

No de nem csak fociról írtunk. A Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté úgy döntött, megvalósítja a reneszánsz embereszményt és kézilabdaelnök lesz. Azóta – sőt, már előtte is – kiderült, a politikusokra, még a rezsibiztosra is nyugodtan rá lehet bízni a sportvezetést

Maradjunk is a kézilabdánál, azon belül a Bajnokok Ligájánál. A győri nők két diadal után lemaradtak a sorozat négyes döntőjéről, a szkopjeiek ütötték el a továbbjutástól Görbiczéket. A veszprémi urak viszont bejutottak a négyes döntőbe, azóta kiderült, szépen helyt álltak Kölnben, csak a mindent eldöntő aranycsatát bukták el.

Csötönyi Sándor és a vereség nem rokon fogalmak. Azóta tudjuk, hogy a dolgok néha változnak A bokszfőnököt áprilisban beválasztották az Európai Bokszkonföderáció Végrehajtó Bizottságába.

A hokisok Krakkóban alkottak nagyot a divízió I/A-s világbajnokságon, a soproni kosarashölgyek megnyerték a magyar bajnokságot.

Jaj, még egy kis foci a végére: április végén konkrét ötletelés zajlott a létszámcsökkentett NB I-ről. Azóta megvalósult az elképzelés, de nem tudjuk, ki járt jól vele. Még ráérünk eldönteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.