Feltámadt válogatottunk, és leiskolázta Dániát!

Méltó választ adott a kétkedőknek a magyar női kézilabda-válogatott.

Tuser Krisztián
2015. 12. 09. 21:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telt ház fogadta a csapatokat a herningi Jyske Bank BOXEN arénában. A szurkolók tömege lebénította a házigazdákat, míg a mieink szárnyakat kaptak. A Ferencváros csapatkapitánya, Szucsánszki Zita vette kezébe az irányítást, pazar gólokat lőtt, így az első tíz perc után már 6-2-re vezettünk. Egy vitatható kiállítás megtörhette volna a válogatottat, de jött Tomori Zsuzsanna és emberhátrányból is betalált.

A kezdeti sokk után magához tért Dánia és feljöttek 8-7-re. Még mielőtt összejött volna az egyenlítés, Pálinger Katalin tanácsára Németh András kapust cserélt, bejött Bíró Blanka, aki rögtön egy védéssel mutatkozott be. Elöl is, hátul is jól ment a játék, így ellenfelünk nem tudott közelebb férkőzni. 13-10-nél kért időt a kapitány, ekkor már a dánoknál is megtörtént a kapuscsere. Jött a norvég Larvikban védő Sandra Toft. A félidőt egy kiállítással és háromgólos előnnyel zártuk (15-12).

A második játékrészt parádésan kezdtük, hiszen öt perc után már öttel mentünk. Fokozatosan léptünk el Dániától (21-15), majd amikor utolsó mentsvárként megnyitották a falukat, a kapitány azonnal időt kért. Ennek a hasznát a következő támadásoknál láttuk, hiszen Görbicz és Szamoránsky is gólt tudott lőni (24-15). Miközben mi szépen csendben növeltük a távolságot, addig a dánok majd tizenegy percig nem tudtak gólt lőni. Az 53. percben Tomori Zsuzsanna góljával már megvolt a közte tíz (27-17).

Az utolsó percekben a kapitány sort cserélt, azok is pályára léptek, akik eddig kevesebbet játszottak. A dánok közelebb tudtak férkőzni, de szurkolóik nem várták meg a mérkőzés végét, hanem hazaindultak (29-22).

A mérkőzés legjobb játékosa a nyolc gólt szerző Szucsánszki Zita lett.

A győzelemmel a magyar válogatott megteremtette a lehetőségét annak, hogy az A csoport első helyén végezzen. Ehhez az kell, hogy pénteken (16.15) legyőzzük Japánt, és Dánia verje meg Montenegrót, így a B csoportból Angolát kapnák a negyeddöntőben.

Ha mi nyerünk és Dánia kikap, vagy döntetlent játszik, akkor másodikak vagyunk és elkerüljük a svéd–holland páros egyik tagját.

Ha esetleg kikapnánk, akkor viszont a péntek esti mérkőzésen a montenegróiak győzelméért kellene szurkolnunk, mert csak így tudnánk megtartani a csoport 2. helyét.

„Úgy mentünk neki a meccsnek, hogy nem az eredmény számított, hanem hogy felálljunk a padlóról. Ez sikerült. Remélem, hogy mostantól ebben a formában folytatjuk a vb-t és tartani is fogjuk” – mondta Németh András, a válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Kézilabda Szövetség Facebook-oldalának.

„Úgy gondolom, hogy lemostuk a tegnapi szégyenfoltot, ma egy emberként harcoltunk, a stáb, a játékosok, a pályán lévők és a kispad is. Elindultunk egy olyan úton, amit szeretnénk folytatni” – értékelte a mérkőzést Szucsánszki Zita.

„Nagyot hibáztunk Montenegró ellen, a játék egyik eleme sem működött, ma viszont mindenben jók voltunk, csapatként tudtunk nyerni” – mondta a válogatott beállója, Mayer Szabina.

Poszttársa, a ferencvárosi Szamoránsky Piroska, annyit tett hozzá: „Szégyelltük magunkat a Montenegró elleni teljesítményért, de el tudtuk engedni azt a rossz érzést, ami bennünk volt. A csapat minden tagja hozzá tudott tenni a győzelemhez.”

„Jó formában érkeztünk a vb-re, megvolt az önbizalmunk, nagyon fontos volt, hogy a keddi kisiklás után most ezt visszanyerjük. Csak csapatként tudunk jól védekezni és jól támadni, és ma csapatként tudtunk teljesíteni” – osztotta meg gondolatait a válogatott csapatkapitánya, Görbicz Anita.

Női világbajnokság, A csoport, 4. forduló:
Magyarország–Dánia 29-22 (15-12)
Dánia, Herning, Jyske Bank BOXEN Aréna, 12 500 néző
Játékvezetők: Kjersti Arntsen, Guro Roen (norvég)
Kiállítások: 8, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 4/4.

Magyarország: Kiss É., Bíró (kapusok), Bódi, Bulath 1, Erdősi, Görbicz 3, Kovacsicz 2, Kovacsics 1, Mayer 1, Planéta, Szamoránsky 5, Szekeres, Szucsánszki 8, Tomori 3, Triscsuk 3 (3), Zácsik 2. Szövetségi kapitány: Németh András.

Dánia: Toft, Poulsen (kapusok), Burgaard 2, Fisker 1, Gravholt 2, Hansen 3, Holmsgaard 1, Jensen, L. Jörgensen 3 (1), S. Jörgensen 4 (3), Kristiansen 3, Nielsen, Nörgaard Osterballe, Okkels 1, Pedersen 2, Skov. Szövetségi kapitány: Klavs Bruun Jörgensen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.