Május: a legzöldebb hónap itthon

Ferencvárosi kupagyőzelem a stadionban, bajnoki cím a csarnokban.

A. A.
2015. 12. 21. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajnokság, kupa, Bajnokok Ligája: májusban minden csapatsport összes sorozata a végjátékához ér. Itthon labdarúgásban a Videoton bajnok lett, mégsem zárt vidám hónapot. A kupadöntőben súlyos, 4-0-s vereséget szenvedett az Üllői úton a Fraditól, és az is egyre valószínűbb lett, a fehérvári csapat elveszíti edzőjét, Joan Carillót. Így is lett, a következő szezon elejére pedig már a csapatra sem lehetett ráismerni.

Annál szebb lett a tavasz vége a Népligetben, hiszen a Fradi-tábor a kézilabdacsarnokban is ünnepelt. Tisztában volt vele Elek Gábor együttese, hogy az ezer sebből vérző, fél tucat kulcsembert nélkülöző Győr ellen egyedi alkalom kínálkozik végre a bajnoki cím megnyerésére, a döntő első budapesti meccse pedig örök emlék marad a trénernek és irányítójának, Szucsánszki Zitának.

Szucsánszki tizennégy gólt lőtt az ETO-nak, az utolsóval az utolsó másodpercben döntetlenre mentette a csatát, majd hetes párbajban belőtte az utolsó büntetőt is. A győri visszavágón a Fradi élvezte a játékot és azt, hogy a teher a házigazdákon van, így idegenben is nyert, és 2007 után ismét aranyérmes lett, megszakítva a nagy ellenlábas nyolcéves egyeduralmát.

Ez nem Győr hónapja volt. Az ETO női kézilabdacsapata címvédőként nem jutott be a BL négyes döntőjébe, a futballcsapat pedig a tulajdonos Quaestor-csoport csődje után nem kapott licencet, így ötvenöt év folyamatos tagság után nem mondhatta magát NB I-esnek.

Szolnoknak sokkal több örömöt hozott a május, két másik labdával: a kosárral és a vízivel. A férfikosárcsapat a bajnoki fináléban favorithoz méltóan győzött a Kecskemét ellen, akárcsak a pólócsapat biztos esélyesként az OSC ellen. A különbség mégis nagy: a palánkok alatt itthon évek óta tart a Szolnok-uralom, ellenben a medencében fél évszázad után jött össze újra az aranyérem.

A vízilabda BL hatos döntője után viszont már nem volt alkalom a pezsgőzésre, pedig a Szolnok mellett az Eger is ott volt Barcelonában. Aztán az 5. helyért játszhatott a két magyar egylet.

A férfikézilabda-BL kölni négyes döntőjéről is egy kicsit szomorúan tértek haza a magyarok, pedig nagy sikert értek el. A veszprémiek 2002 után megint bekerültek a fináléba, de ott ismét alulmaradtak: a Kielt még sikerült legyőzni az elődöntőben, de másnap a Barcelona jobb volt. Iváncsik Gergő, a klub emblematikus balszélsője tizenhárom év után játszhatott megint a legrangosabb európai sorozat utolsó meccsén.

Labdarúgásban a Barcelona és a Juventus jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, előbbi a Bayernt, utóbbi a Real Madridot múlta felül az elődöntőben. A Barca és a Juve hazája kupáját is elhódította, így nyilvánvaló lett, a júniusi BL-döntőn a katalán vagy a torinói klub mesterhármast ér el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.