Szép magyar sikerek és nagy bukások

A Hertha „önzősége” miatt Dárdai Pált a német Bernd Storck váltotta a szövetségi kapitányi posztján.

B.M.L.
2015. 12. 23. 10:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legforróbb hónap címet ezúttal nemcsak az időjárás miatt érdemelte ki idén július, hanem a sportban tapasztalt események miatt is. Labdarúgásunkban szinte nem telhetett el nap valamilyen fontos hír nélkül. Előbb a Hertha vezetősége unta meg Dárdai Pál kettős munkavállalását, így a szimpatikus és – ami ennél sokkal fontosabb – eredményes fiatal szakembernek fel kellett adnia szövetségi kapitányi ambícióit, és a korábban az edzői téren sok sikert felmutatni nem tudó német Bernd Strockot nevezte ki utódjának az MLSZ. Aztán novemberben kiderült, mekkora telitalálat volt

Nemzetközi kupacsapataink sajnos megtartották az utóbbi évek szokását, így a július végét már nem élte meg az MTK és a Fradi, míg a Videoton csak azért maradt versenyben, mert a BL-selejtezőből kiesve még egy lehetőséget kapott az Európa-ligában, ahol ekkor még a Debrecen is állt. Itthon elkezdődött a 12 fős bajnokság, ám a szövetség hiába vonta vissza a szurkolói kártyák kötelező voltát, a stadionok kongtak az ürességtől.

A Copa Americán kiderült, Lionel Messi továbbra is várhat első válogatottbeli trófeájára, ugyanis az argentinok a döntőben büntetőkkel kikaptak a házigazda chileiektől.

És ha már labda. A magyar tenisz fényes sikerekkel zárta a wimbledoni bajnokságot. Babos Tímea – egyesben a végső győztes Serena Williamstől kapott ki – női párosban Kristina Mladenovic társaként az elődöntőig menetelt, míg a vegyes párosban az osztrák Alexander Peya oldalán egészen a fináléig jutott. A juniorok mezőnyében a Gálfi Dalma–Stollár Fanny duó nem talált legyőzőre, így megnyerte a legnagyobb múltra visszatekintő Grand Slam-tornát.

Ebben a hónapban több sportágban is olimpiai kvalifikációs világversenyt rendeztek, ám a magyarok a legtöbb esetben a futottak még kategóriát erősítették. A moszkvai vívó-világbajnokságon aranyérmes lett Imre Géza a férfi párbajtőröknél és bronzérmes Márton Anna női kardban, a kvóták szempontjából még fontosabb csapatversenyeken az ultiból ismert betlit játszották a mieink. Akárcsak az öttusa-vb küzdelmeiben, ahol a női csapat bronzérmét kivéve se dobogó, se kvóta nem jutott a számunkra. Talán a maribori lövész Európa-bajnokság számíthat üde kivételnek, ahol Csonka Szilvia az aranyérmével, míg Szabián Norbert a negyedik helyével indulási jogot szerzett a 2016-os riói játékokra.

A technikai sportok világában az F1-es Magyar Nagydíjon végre-valahára megszerezte első mogyoródi futamgyőzelmét Sebastian Vettel (Ferrari), míg az első elektromosautó-vb-n, a Formula–E sorozatban a történelmi első vb-címet a brazil Nelsinho Piquet szerezte meg.

Sajnos a gyász sem kerülte el a sport világát: júliusban elhunyt Tordasi Ildikó olimpiai bajnok tőrvívó és az F1 egyik legnagyobb tehetségének tartott Jules Bianchi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.