Újra hódít a kocsmasport

A helyszínen több mint tízezren, a képernyők előtt több tízmillióan követik a világbajnokság eseményeit.

B.M.L.
2015. 12. 19. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minden évben ilyenkor megrendezett darts-világbajnokság a sportértéken túl fantasztikus showműsort is ajándékoz a szurkolóknak, nézőknek. A helyszín, az Alexandra Palace abszolút alkalmas a megfelelő körítés biztosítására, hiszen a sörpadokon helyet foglaló több tízezer néző elképesztő hangulatot varázsol a vb alatt, amelynek így végig megmarad a kocsmasport hangulata.

Holott nagyon kemény pénzdíjakért küzdenek a legjobbak.

A szurkolók rendszeresen jelmezekbe bújva buzdítják a kedvenceiket – a legjobbak külön díjazásban részesülnek –, míg a meccsek felvezetése már-már a profi ökölvívó gálák hangulatát idézik. Amikor pedig valaki 180-at dob, azaz három tripla húszast, a meccskommentátor vezényletével őrület tör ki, amely alatt az egész terem énekli a sportág himnuszának számító Planet Funk nótát, a Chase the sunt.

De az igazi vonzerőt a játékosok adják, akik szinte valamennyien önálló karakterek. A korábban szolid fiatalember kinézetű, Kígyómarás becenévre hallgató, 2014-es döntős Peter Wright – a vb hetedik kiemeltje – például már a megjelenésével is hódít, arról nem beszélve, hogy a világ egyik legjobb darts játékosa. Aztán ott van a címvédő, Gary Anderson, a Repülő Skót, aki a vb-n kívül 2015-ben a Premier League-et is megnyerte, vagy a 2014-es vb-győztes, világelső holland Michael van Gerwen, aki novemberben mind a négy rangos versenyt megnyerte, így bombaformában várta a világbajnokságot.

– Az idén toronymagasan én vagyok a legjobb játékos – jelentette ki „szerényen” a holland.

Ám mégsem ő vagy a többiek, hanem az 55 éves legenda, Phil Taylor a nagy kedvenc. A sportág ikonja 16-szoros világbajnok, tavaly nagy csatában kapott ki a fináléban. A The Power becenévre hallgató brit 28 éve versenyez, és karrierje során 1585 győztes meccs mellett mindössze kétszázat veszített el, ami 88,85 százalékos mutatónak felel meg. Manapság már a nagy versenyek helyett kisebb viadalokon áll rajthoz, ám a világbajnokságokra mindig felszívja magát. Idén ő a harmadik kiemelt, és a papírforma alapján az elődöntőben visszavághat a legutóbbi vb-döntőben elszenvedett vereségért Andersonnak. Nagy kérdés, belőle is ébredő erő válik-e...

Aki a televízió képernyője előtt szeretné nyomon követni a világbajnokság küzdelmeit, az a Sport 2-n naponta kétszer, délután 14 és este 20 órától megteheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.