Biros Péter visszavonul

A háromszoros olimpiai bajnok, korábban a világ legjobbjának választott pólós csillag az idény végén fejezi be pályafutását.

MNO
2016. 01. 27. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntésről Bárány Attila, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke számolt be szerdán sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lesz. Munkáját a jelenlegi első számú tréner, Kelemen Attila segíti majd, míg utóbbi mostani segítője, Rüll Csaba a női utánpótlásért fog felelni.

Bárány Attila felidézte: a 2015/16-os bajnokságot már úgy kezdték el, hogy Biros Péter jelezte, ez lesz az utolsó szezonja játékosként, ugyanakkor nyilvánvalóvá tette azt is, hogy a továbbiakban edzőként szeretne tevékenykedni. Az ügyvezető elnök hozzátette: a klub mindenképpen kamatoztatni szeretné tudását, tapasztalatát az egri és a magyar vízilabda érdekében.

Az elnök célként jelölte meg, hogy a kétszeres magyar bajnok és egy ízben kupagyőztes női csapat vissza tudjon kapaszkodni a legjobbak közé.

A 39 éves Biros Péter arról beszélt, hogy szüksége lesz Kelemen Attila segítségére, tanácsaira, annál is inkább, mert éppen az ő kezei alatt vált belőle vízilabdázó.

Biros az úszásba kóstolt bele elsőként, majd kézilabdázni kezdett. Utóbbi sportágat egy ideig együtt űzte a vízilabdával. Első klubja a Miskolc volt, majd következett sorban az Eger, az Újpest, a horvát Primorje Rijeka és a Becsej. 2001-ben hazaért, 7 éven át a Domino-BHSE-ben pólózott, majd az Egerben. Időközben a máltai bajnokságban is játszott néhány meccset.

A Domino néven szereplő Honvéddal 5-ször nyert magyar bajnoki címet, az Egerrel háromszor, a máltai Neptunesszel egyszer. Az UTE-val a LEN Kupában, a Dominóval Bajnokok Ligájában ért a csúcsra és az Európai Szuperkupát is be tudták húzni.

A válogatottban 1997-ben mutatkozott be, rögtön Európa-bajnokságot nyert a Kemény-csapattal. A firenzei döntőben öt gólt szerzett, ritkán látható teljesítménnyel robbant be a köztudatba. Az Eb-ken ezután egy ezüstöt és bronzok sokaságát szerezte. 2003-ban Barcelonában világbajnoki aranyérmet ünnepelhetett, Montrealban (2005) és Melbourne-ben (2007) ezüstöt akasztottak a nyakába. Amivel viszont örökre beírta magát a hazai vízilabdázás történetébe, az a három olimpiai bajnoki cím (2000, 2004, 2008), melyet zsinórban nyert Kemény Dénes kapitánykodása alatt.

Biros Pétert ötször választották az év vízilabdázójának Magyarországon, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, és középkeresztjét is. 2008-ban Európa és a világ legjobb játékosának választották, tavaly pedig helyet kapott az úszósportok Hírességeinek Csarnokában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.