Bravúrosan győzte le a Szolnok az olasz bajnokot

A magyar bajnok fennállása során először jutott be a második számú európai kupasorozat középszakaszába.

MNO
2016. 01. 05. 21:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házigazdák nagyszerűen kezdtek papíron jóval erősebb riválisuk ellen, Burrell első meccsén sorra harcolta ki a személyi hibákat, majd triplát dobott. A kemény védekezésnek is köszönhetően a nyitónegyed végén már 23-8 állt az eredményjelzőn, Strahinja Milosevic, a Tisza-partiak szerb kiválósága ekkor 8 pontnál tartott. A folytatásban 29 pontnál megtorpant Pór Péter gárdája, ezalatt a 12 triplakísérletükből mindössze egyet bedobó vendégek 6 pontot szereztek, a közönséget Kovács Péter hármasa nyugtatta meg. A nagyszünetben 41-30 volt az állás.

Térfélcsere után az olaszok az 54 NBA-mérkőzésen szerepelt, kongói Christian Eyenga révén 5 pontra felzárkóztak (46-41), ráadásul a lepattanók többségét is ők szerezték meg. Az Olaj azonban nem roppant meg, két perccel később ismét tíz pont fölött volt az előny (52-41), Milosevic pedig egy támadásból négy pontot dobott. A 61-54-ről induló negyedik játékrészben Vojvoda Dávid triplák nélkül is megszerezte 20. pontját, majd Marco Calvani vezetőedző reklamálása és technikai hibája, illetve Burrell hármasa keltett felzúdulást. A hajrában ihletett állapotban játszottak a hazaiak, a közönség látványos kosaraknak tapsolt, és a végig vezető magyar bajnok végül váratlanul simán nyerte meg fennállásának első meccsét az EK középszakaszában.

 

Pór Péter, a Szolnok vezetőedzője: „Nagy skalpot gyűjtöttünk ma. A taktikánk az volt, hogy a kezdésnél, az első öt-hat percben megfogjuk a Sassarit, átvészeljünk ellenük. Ám nem csak védekezésben, támadásban is hoztunk annyit, hogy jelentős előnyt szerezzünk. A második félidőben voltak holtpontjaink, de remek egyéni teljesítményekkel ezen is túljutottunk. Úgy érzem, bravúrosnak mondható 75 ponton tartani egy olyan csapatot, amely kilencven pont felett termel az olasz bajnokságban.”

Vojvoda Dávid, a Szolnok játékosa: „Megérdemelten győztünk, egy percig sem engedtük vezetni a Sassarit. Egy hete belőlük készülünk, meg is lett ennek az eredménye. Az új irányítónk, Burrell is parádésan mutatkozott be, de egy ilyen győzelem után is a földön kell maradnunk, menni kell tovább ezen az úton.”

Christian Eyenga, a Sassari játékosa: „Könnyedén, lazán vettük ezt a mérkőzést, úgy gondoltuk, a Szolnok nem nyerhet ellenünk, ami nagy hiba volt. Ilyen játékkal nem lehetnek győzelmi esélyeink. A Szolnok jobban játszott, agresszívabban támadott, és ennek meg is lett az eredménye.”

A Szolnok jövő szerdán a spanyol Zaragozához látogat.

A magyar bajnok fennállása során először jutott be a második számú európai kupasorozat középszakaszába, és a február 10-ig tartó második körben a Sassari mellett a török Galatasaray és a spanyol Zaragoza az ellenfele.

Szolnokon a rövid téli szünetben légióscsere történt irányítóposzton: Aaron Craft helyére a szintén amerikai Stanley Burrell érkezett a ciprusi Nicosiától. A Sassari a kontinentális elitet felvonultató Euroliga kiesőjeként, győztes meccs nélkül került le az EK-ba, és három játékosa is megfordult korábban az NBA-ben. A szardíniai együttes rosszul kezdte az új évet: fennállásának legsúlyosabb, 87-50-es vereségét szenvedte el a Serie A-ban éllovas Milanótól.

A szolnokiak legújabb szerzeménye, a francia Vichy Clermont-tól érkezett amerikai Jarrod Jones egyelőre nem szerepelt a keddi keretben.

Eredmény, középszakasz (legjobb 32), 1. forduló, N csoport:
Szolnoki Olaj–Sassari (olasz) 86-75 (23-8, 18-22, 20-24, 25-21)
A magyar csapat legjobb dobói: Vojvoda 20, Milosevic 19, Burrell 15, Wittmann 11

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.