Csapatként csillogott Magyarország az Eb-nyitányon

Bánhidi tarthatatlan volt, Miklert a meccs emberének választották. Reményt keltően kezdtünk.

Gabay Balázs
2016. 01. 16. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Császár Gábor itthon „felejtésével” felkavarta az állóvizet a lengyelországi Európa-bajnokság előtt Talant Dujsebajev. A kapitány tulajdonképpen azt tette, ami a dolga: egyik játékosa nem azt csinálta a felkészülési meccseken, amit kért tőle, ezért más mellett tette le a voksát. Császár távollétében a fiatal Faluvégi Rudolfra és Nagy Kornélra várt a karmesteri pálca. Nem okoztak csalódást, sőt.

A kilenc Eb-újonccal felálló magyar csapat hatalmas elánnal kezdett, hat perc alatt 5 góllal terheltük meg Mijatovic kapuját. Mindegyik gólt más játékos szerezte, ez a tehermegosztás az egész találkozón jellemezte a mieinket. Bánhidi Bencét csak elvétve, szabálytalanság árán tudták megállítani a montenegrói védők, játékkapcsolata Bodóval néha úgy szuperált, mintha a beállós és az átlövő évek óta együtt játszana.

9-2-es vezetésről aztán némiképp kiengedtünk, a szünetben néggyel vezettünk (16-12).

Dujsebajev a folytatásban sem váltott taktikát, folyamatosan forgatta a csapatot. Nagy László egészen visszahúzódott, átadta a teret a fiataloknak, a gólpasszokról azért nem feledkezett meg. A védekezésünk azonban a fordulást követően felpuhult, így képtelenek voltunk ellépni 3 gólnál többel. Mikler bravúrjai kellő távolságban tartották a montenegróiakat, Borozan trükkös lövései és Lipovina olykor hálószaggató bombái csak ideig-óráig kecsegtettek a felzárkózás reményével. Nyitottabb védekezésre váltottunk, és egy emberelőnyünket 3-0-lal hoztunk le (28-23), amivel gyakorlatilag eldőlt a meccs.

A 26 kapott gól soknak tűnik, erre szinte minden meccs után nyilatkozó játékos és Dujsebajev is felhívta a figyelmet. A támadásokra ellenben sok panaszunk nem lehet. Hat játékosunk is legalább két gólig jutott, ami masszív csapatmunkát feltételez elöl. A nehézbombázóink – Dzsamáli és Bodó – mindkét oldalon csillogtak, amit pedig a hétgólos Bánhidi művelt beállósban, arra még talán az egykor világklasszis játékos Dujsebajev is csettintett.

Fiataljaink letették a névjegyüket az Európa-bajnokságon, túlzott bizakodásra persze semmi ok, az Eb egyik leggyengébbjét múltuk felül. Hétfőn az oroszok ellen folytatjuk.

A szövetségi kapitány és a játékosok az M4 riporterének értékelték a győzelmet. Talant Dujsebajev a hátsó alakzattal nem volt elégedett, és erről holnap biztosan beszélni fog a csapattal.

„Támadásban jobbak voltunk, de a védekezés még nem ment úgy, ahogy kellett volna. Idegesen kezdett mindkét csapat, aztán nagy előnyre tettünk szert, ez pedig kitartott a végéig. A nyitott montenegrói védekezés ellen nem volt egyszerű dolgunk. Nekünk leginkább hátul kell javítani.”

A mérkőzés legjobbjának választott Mikler Roland érthetően jó kedvvel ecsetelte az M4 riporterének, mit látott a pályán szombat este. Bánhidi játéka nagyon tetszett neki.

„A csapat játéka volt rendben, nem az én védéseim a fontosak. Nagyon kellemes meglepetés a beállósjátékunk. Bízom benne, hogy a védekezésünk javul majd az oroszok ellen. Nem éreztem, hogy az újoncaink nagyon izgultak volna, örülök, hogy nem teli gatyával, hanem jól játszva tudtak bemutatkozni.”

Ancsin Gábor szolid lámpalázról beszélt, és a védekezésen csiszolna az orosz meccsig.

„Meg voltam picit illetődve, amikor pályára léptem, ezt el kell kerülnöm legközelebb. Csapatként szerepeltünk jól, ez biztató. A földön maradva, a védekezést még jobban megszervezve kell majd továbbmennünk.”

Első számú irányítóvá Faluvégi Rudolf lépett elő, jól pótolta Császárt. A csurgói karmester hamar túllépne a mai találkozón, nem szeretne sokáig a dicsfényben fürdőzni.

„Maradandó emlék a mai találkozó, de gyorsan túl kell lépni rajta, mert jönnek a következő meccsek. Mi voltunk felül végig, át tudtuk hidalni a holtpontokat. Hatalmasat léptünk előre a tesztmeccsekhez képest. Csapatként még sokat kell együtt játszani, hogy kevesebb legyen a hiba.”

Bánhidi Bence félelmetes teljesítményt nyújtott a falban, végül házi gólkirályként zárta a mérkőzést.

„Nehéz meccsre számítottunk, jól kezdtünk, a második félidő elején beragadtunk, de a végére bedaráltuk őket. Örülök, hogy ennyi gólt tudtam lőni. A védekezésünkön kellene még javulnunk mindenképp. A szövetségi kapitány majd eldönti, hogy beállósban marad-e minden úgy az oroszok ellen, mint ma.”

Férfikézilabda-Európa-bajnokság, D csoport, 1. forduló:
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 32-27 (16-12)
Gdansk, játékvezetők: Guszko, Repkin (fehéroroszok).
MAGYARORSZÁG: Mikler (kapus), Ancsin 5, Bánhidi 7, Bodó 3, Borsos 1, Faluvégi 3, Gazdag, Hornyák, Iváncsik G. 4 (2), Dzsamáli 5, Nagy K., Nagy L. 1, Pásztor Á. 1, Schuch, Zubai 2. Szövetségi kapitány: Talant Dujsebajev.
MONTENEGRÓ: Mijatovic, Mijuskovic (kapusok), Andelic, Borozan 7, Cavor 5, Grbovic 5, Kankaras, Lazovic, Lipovina 3, Melic 1, Milasevic, Petricevic, Radovic, Sevaljevic 4 (1), Vujovic 2. Szövetségi kapitány: Ljubomir Obradovic.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 1/1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.