Csúfos bukásnak indult, végül szétlőtték az oroszokat pólósaink

Vargáék rég kezdtek meccset ilyen rosszul. Az utolsó két negyedet viszont 8-1-gyel rendezték le.

Gabay Balázs
2016. 01. 13. 21:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországtól utoljára a 2002-es világkupadöntőben kaptunk ki fontos meccsen, épp itt, Belgrádban. Vereséggel most még a legelvakultabb tippmixkirályok sem kalkuláltak, a nyilatkozatok pedig leginkább arról szóltak, hogy minél több találattal nyerjünk, hiszen a gólkülönbség dönt majd a csoportelsőségért zajló versenyfutásban Görögország ellen.

Ehhez képest Kholod és Magomajev akkora gólokkal nyitott, mint amekkorákat a sydney-i olimpiai döntőben Vári Attila vagy éppen Benedek Tibor helyezett el az orosz kapuban. Alig győztük dörzsölgetni a szemünket, ugyanis ellenfelünk nem állt le a második negyedben sem, 2-5-nél pedig néhányan már biztosan elkezdtek készülni lélekben a szerbek elleni negyeddöntőre. Rosszul tették.

A szünetig visszakapaszkodtunk egy gólra (4-5), a harmadik negyedben pedig úgy játszottunk, ahogy azt a magyar válogatottól elvárja szurkoló, elnök, szövetségi kapitány. Benedek vagy széket rugdosott, vagy nyugtatott a félidőben – utóbb kiderült, hogy nem emelte fel a szavát –, de egy újjászületett csapatot küldött a vízbe a fordulást követően. Egyre-másra kényszerítettük bele az oroszokat olyan lövőfolyosókba, melynek végén Nagy Viktor terpeszkedett, és szedte le sorra a lövéseket.

Védekezésünk feljavulásával egyidejűleg elöl is megindult a szekér. Két perc alatt fordítottunk, Erdélyi utolsó másodperces találatával pedig kétgólos előnnyel (7-5) fordulhattunk az utolsó negyedre. A fő szekérhúzó Vámoshoz és Bátorihoz Varga Dénes is csatlakozott. Dumi középről, szélről, és egy rá jellemző cselsorozat végén centerből is mattolta Antonovot. Ekkorra teljesen elkészült az erejével a szbornaja, Nagy Viktor számára csaknem edzéssé silányult a meccs. Mondjuk a 70 százalék körüli védési hatékonyság szimpla tréningen is kalapemelést ér.

A vége sima 12-6 lett, és aki nem látta a meccset, legfeljebb legyint az eredményre. Pedig ezt az orosz csapatot nem tanácsos lefitymálni, reményeink szerint a görögökre is ráhozzák a szívbajt péntek este.

Ebben bízik az öt gólt szerző Bátori Bence is, aki az M4 riporterének adott rövid interjút a medence szélén.

Nagyon elfáradtam. Finoman szólva nem indult jól a meccs, de aztán felépítettük a védekezést. A kezdéssel mi leptük meg magunkat, semmiképpen sem az oroszok minket. Aztán felgyorsultunk mindenben. A végeredménnyel elégedett vagyok. Remélem, az oroszok a görögök dolgát is legalább ennyire megnehezítik.

Decker Ádám ezúttal inkább termetével emelkedett ki a társak közül, de azért ő is hozzátette a győzelemhez a magáét. A sziklaszilárd bekk elárulta a sporttévének, Benedek mit lépett a szünetben.

Nem ez volt a terv, nagyon rosszul kezdtünk, ennek mentális oka volt, nem fizikális. Kapkodtunk, ólmosan mozogtunk, így át tudták lőni a zónánkat. Tibi megnyugtatott minket a szünetben, aztán másfél negyeden át nem kaptunk gólt. Hiszünk abban, amit elterveztünk, ezért tudtunk tudatos játékkal fordítani, ezzel a játékkal pedig bárkit meg tudunk verni. Azt hiszem, most nagyon elfáradtak az oroszok. A törökök ellen ne számolgassunk, nyerjünk!

A szövetségi kapitány előzetesen elégedett lett volna a hat beszedett góllal, de nem így. Benedek Tibor úgy véli, az, hogy első vagy második helyen jutunk-e tovább, nagyban az oroszok hozzáállásán is múlik majd.

Minden kapott gól egy újabb nagy súly volt a hátunkon, de a harmadik negyedben végre elkezdtünk úgy játszani, ahogy a görög meccset abbahagytuk. A hat kapott gólt aláírtam volna, de nem így, viszont nem tudom, mennyit ér ez a hat gól. Nem leptek meg minket az oroszok, mi voltunk lassúak. A törökök ellen nem fér bele egy ilyen kezdés, egy ilyen rövidzárlat, mint most. Az oroszokon is sok múlik, kérdés, elhiszik-e magukról, hogy tudnak nyerni a görögök ellen.

Pénteken reggel, 9.30-kor Törökország ellen játsszuk utolsó csoportmérkőzésünket az Európa-bajnokságon. Mindent bele!

Férfivízilabda Európa-bajnokság, Belgrád
D csoport, 2. forduló
Magyarország–Oroszország 12-6 (1-4, 3-1, 3-0, 5-1)
A magyar góldobók: Bátori 5, Vámos, Varga Dénes 3-3, Erdélyi 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.