Dujsebajev: Először vetni kell

A férfi kézilabda-válogatott kapitánya szerint sokat hallunk még a magyar tehetségekről.

Arday Attila
2016. 01. 04. 7:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit érhet el a férfiválogatott az Eb-n?
– Most még a felkészülés fázisában vagyunk, elsősorban a fizikai és a taktikai edzéseken van a hangsúly, és nagyon jól edzenek a játékosok, elégedett vagyok velük. Ha vannak is kisebb gondjaink, néhány sérültünk, illetve Dzsamali decemberben még nem lehetett velünk a klubkötelezettsége miatt, januárban már egy komplettebb keret áll össze. Hétvégén két tesztmeccset játszunk a szerbekkel, ezek után látjuk majd tisztábban, hogyan állunk, mire lehetünk jók. De a cél az, hogy az Eb-n küzdjünk azért a két helyért, amelyekkel még odaérhetünk a tavaszi olimpiai selejtezőre.

– Nem vállalt könnyű feladatot
– Nagyon nehéz lesz, mert hihetetlen erős az Eb mezőnye, sok komoly riválisunk akad, akik ugyanazzal a céllal vágnak neki a tornának. Ilyenek a szerbek, az oroszok, az izlandiak és a svédek, ők sem vívták még ki a selejtezőn való részvételt. Mérkőzésről mérkőzésre haladunk majd.

– A decemberi női világbajnokság után néhányan abban látták a kudarc okát, hogy a magyarok nem tudják a legfontosabb meccseken kihozni magukból a legjobb teljesítményüket.
– Nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezt már pontosan lássam. Másfél éve sem dolgozom még a férfiválogatott mellett, negyvenöt edzést tartottam, világversenyen még nem jártunk, szemben a női csapattal, így ezt még nem ítélhettem meg.

– De a magyarok motivációját igen. A női válogatottnál is vannak, akik ebben látták a hibát.
– Ha nem vagyunk motiváltak az Eb előtt, legjobb, ha itthon maradunk. Az egész csapat szupermotivált, és eszerint is edz, nagyszerűen. Mindenki sikeréhes a kerettagok közül, és pályára akar lépni Lengyelországban.

– Mi az oka, hogy a magyar játékosok száma minimálisra esett vissza a külföldi Bajnokok Ligája-csapatokban?
– A válaszhoz hozzátartozik, hogy Veszprémben és Szegeden olyan szintű munka folyik, amelyet világszerte elismernek. A magyar bajnokságnak megvannak a feltételei ahhoz, hogy erős legyen, és fokozatosan nő is a színvonal. Először viszont vetni kell ahhoz, hogy tíz-tizenöt év múlva arathassunk, és eredmények legyenek ilyen téren is, de Magyarországon a klubokban és a szövetségben is jó munka folyik. A fiatal tehetségek egyre inkább a felszínre kerülnek, még sokat hallunk róluk. Van okunk bizakodni, és minél jobban teszik a dolgukat, annál szebb lesz a jövőjük.

– Sokan nem értik viszont, hogy Lékai Máté miért nem kerettag. Visszakerülhet még?
– Vissza. Tízmillióan laknak Magyarországon, bárkiből lehet válogatott, így Lékai Mátéból vagy Harsányi Gergelyből is. Egy tizenhét fős keretben viszont nem jut mindenkinek hely. Ide azok kerülnek, akik a legjobbak a válogatott szempontjából. Azt nézem, hogy mi a legjobb az országnak, és nem arról van szó, hogy mi tetszik személyesen Talant Dujsebajevnek, és mi nem. Tisztán sportszakmai kérdés a válogatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.