Nem mindenki lehet vezérürü

Az új taktikai elemek mellett a hierarchia kialakítása is meghozta a Szolnok sikerét.

Lipiczky Ágnes
2016. 01. 04. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kevés ideje jutott a változtatásra, mégis másfél hónap leforgása alatt a klub történetének legnagyobb sikerét érte el a Szolnokkal. Mi a titka?
– Nincs ebben semmi titok – mondja Pór Péter. – Kezdésnek belenyúltam a játékoskeretbe, megváltunk az amerikai Rodney Greentől, az érkezők között pedig sikerült értékes embereket megfogni, példának okáért az ukrán Olekszandr Lipovij is remek igazolásnak bizonyult. Valójában nem sok idő volt a közös munkára a fiúkkal, hiszen a szerda-szombati meccsnapok és az utazások sok időt elvettek a gyakorlástól, de azért sikerült lépésről lépésre hozzászoktatnom őket ahhoz a stílushoz, amelyet én képviselek. Támadásban és védekezésben is sikerült újabb taktikai elemeket átadni, nagyobb hangsúlyt fektettünk a védekezésre, és szerencsénkre egy-két hét elteltével elkezdett működni a gépezet.

– A belső rendet is meg kellett teremtenie?
– Annyiban igen, hogy kialakítottunk a csapaton belül egy hierarchiát, amely nem csak a pályán, a pályán kívül is érvényesül. Nem mindenki rendelkezhet a vezérürü jogosítványával. Az én olvasatomban vannak a labda „elhasználók”, támadásban rájuk épül a taktika, és vannak olyan emberek, akik úgymond a piszkos munkát végzik, de ezzel a tevékenységgel is óriási hasznot hajtanak a csapat számára. Ilyen például egy másik igazolásunk, Kovács Péter, aki ugyan nem dob meccsenként húsz pontot, viszont a védekezésben bármikor rá lehet bízni az ellenfél legjobbját, akit képes kiiktatni a játékból. A vezető szerepet Strahinja Milosevicre és Vojvoda Dávidra bíztam a csapatnál, s be is váltják a hozzájuk fűzött reményeket. A csapategység lényege, hogy tudatosítani kell a játékosokban, hogy mit várunk tőlük, milyen szerepet szánunk nekik a csapaton belül.

– Az új igazolásnak, a Ciprusról érkezett amerikai centernek, Stanley Burrellnek mi lesz a szerepe?
– A védelem megbontása, a betörések, hogy jól szolgáljon a pontszerzésben.

– Kedden már folytatják is a szereplést az Európa Kupában, elsőként az olasz Dinamo Banco di Sardegna Sassarival csapnak össze a Tiszaligeti Sportcsarnokban, de ebbe a csoportba került a Zaragoza és a török Galatasaray Odeabank Istanbul is. Mennyire vannak nehéz helyzetben?
– Ezen a szinten már nincs olyan, hogy könnyű csoport. Itt vannak az Európa Kupa csoportjukban élen végzett, valamint a csúcssorozatból, az Euroligából elbúcsúzott csapatok. Utóbbihoz tartozik a Sassari is, de bízom benne, hogy amint az első körben, így a folytatásban is tudunk meglepetést okozni.

– Áthidalható a különbség?
– Jó mentális felkészítéssel még ez is elképzelhető. Jó példa erre az, amit a Besiktas ellen produkáltunk. A törökök költségvetése minimum a háromszorosa a mienknek, játékosállományban is jobbak, de csapatként le tudtuk őket győzni. Ahogyan erről tanúskodik a litvánok elleni sikerünk is. Mi vagyunk az a csapat, amelynek már nincs veszítenivalója. Pontosan ezt az érzést kell megragadni, és felszabadult játékkal akár ismét fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.