Pásztory Dóri kérdéseket tett fel Hosszú Katinkának

A kétszeres olimpiai bajnok Facebook-bejegyzésben osztotta meg véleményét.

MNO
2016. 01. 07. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy ő is hasonló harcot vívott a Magyar Paralimpiai Bizottsággal (MPB) – erről itt olvashat bővebben –, és Hosszú is az igazáért harcol, „nevét, arcát, sikereit, hitelét adja azért, hogy egy átláthatóbb, fejlődésnek induló rendszerben készülhessen”. Pásztory szerint a média ugyan az úszóbajnok mellé állt, de a gumicsontokra harapott rá, nem a lényeget emelte ki, és a MÚSZ sem azokkal a kritikákkal foglalkozott, amelyekkel elkerülhető lett volna a szerdai szerződés-összetépés.

Pásztory rengeteg kérdést intézne Hosszú Katinkához: „Kik azok a hazai vagy nemzetközi szakemberek, akiknek megvan a tudásuk, elhivatottságuk, hitelük ahhoz, hogy meghatározzák a magyar úszósport rövid, közép- és hosszú távú céljait? Mi az akadálya, hogy ők legyen a véleményvezérek, döntéshozók?” A paralimpiai bajnok továbbá arról is faggatná az ötszörös világbajnokot , hogy „az amerikai modellből mi adaptálható a magyar rendszerbe, milyen olyan jó példákat láttak (férjével együtt) a világban, amelyek elősegítenék a hazai fejlődést”.

Az átláthatóság hiányával kapcsolatban is egy sor megválaszolatlan kérdésre várna választ: „Jelenleg nincs lefektetett jutalomrendszer, tehát nem egyértelmű, hogy mely sportoló milyen eredmény után mekkora jutalmat kap. A MÚSZ pénzügyi és szakmai döntései mennyire transzparensek? Mi segíthetné elő a biztonságot és nyugalmat hozó áttekinthetőséget?” Egyebek mellett azt is megkérdezi: „Mik azok az infrastrukturális hiányosságok, amelyeket azonnal orvosolni kellene? Ő mire költené azt a 12 millió forintot, amit nem fogadott el jutalomként?”

Pásztory Dóri leszögezi: nem Hosszú Katinkának és jelenlegi edzőjének, egyben férjének a feladata megreformálni a meglévő rendszert. „Amit a kommunikációs és marketingterületen elértek, az egyedülálló és példaértékű – írja. – Egészen másfajta gondolkodást, szemléletet hoztak be a sportba, amelyből nagyon sok minden hasznosítható lenne a szövetség számára is.”

A paralimpikon azzal zárja Facebook-bejegyzését, hogy a MÚSZ mellébeszél: Hosszúék „feltesznek kérdéseket, felvetnek problémákat, építő jelleggel kritizálnak abban a reményben, hogy olyan válaszokat kapnak, amelyek elindítanak valamifajta együttgondolkodást, hosszú távon fejlődést. Ehhez képest udvariaskodás, félreértelmezés, mellébeszélés zajlik.”

Pásztory szerint a magyar úszósport tele van intelligens, elhivatott, nagy tudású szakemberekkel: „feltörekvőben van egy nyitott, innovatív szemléleletű fiatal edzőgeneráció. Vannak olyan egykori úszók, akik remek vezetők, értik ennek a sportágnak minden kínját-baját, rezdülését. Szükség van rájuk, szükség van a véleményükre, a megoldási javaslataikra, Katinkának és az egész magyar úszósportnak. Hajrá, magyar úszás! Hajrá, Katinka!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.