Platini mégsem indul az elnökválasztáson

A francia sportvezető nyolc évre el van tiltva a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

MTI
2016. 01. 07. 20:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia sportvezető csütörtöki nyilatkozata szerint továbbra is eltökélt a nyolcéves eltiltása elleni fellebbezéssel kapcsolatban, de – ahogyan fogalmazott – a február 26-i elnökválasztásig túl kevés idő van hátra, ami lehetetlenné teszi, hogy a jelöltek közé kerüljön. „Visszavonom a jelöltségemet, mert nem tudom végigcsinálni ezt az egészet. Időm és lehetőségem sincs találkozni a szavazókkal és harcba szállni a riválisaimmal” – mondta. Platini júliusban jelentette be, hogy elindulna a FIFA vezetői tisztségéért, de mivel a szervezet etikai bizottsága októberben 90 napra, majd decemberben nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, hivatalosan nem kerülhet a jelöltek közé. A nemzetközi szövetség eseti választási bizottsága a felfüggesztése miatt eddig sem foglalkozott a pályázatával.

A FIFA független etikai bizottsága azért tiltotta el Joseph Blatter elnököt és Michel Platinit, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál. A büntetés indoklásában „összeférhetetlenséget” és „hűtlen kezelést” említettek, s jelezték: a 2011-ben Blatter által Platininek utalt kifizetésnek „semmilyen jogalapja nem volt”.

A 79 éves Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t, és egészen az októberi eltiltásáig ő számított a FIFA-elnökválasztás esélyesének.
Mindkét sportvezető még decemberben jelezte fellebbezési szándékát. Az elnöki posztra öten pályáznak: Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkárhelyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.