Túl vagyunk a tanulófázison

Férfi és női csapatunk is riói kvótáért utazik a belgrádi Európa-bajnokságra.

Lipiczky Ágnes
2016. 01. 09. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét eleji Volvo-kupán még pofonokat kapott Benedek Tibor legénysége, amely vereséget szenvedett az olasz és a spanyol válogatottól, hétfőtől azonban már a belgrádi Európa-bajnokságon kell brillíroznia a csapatnak, ráadásul rögtön az első mérkőzésen, a görögök ellen, hiszen ez a meccs határozhatja meg a csoportelsőséget és azt is, hogy a negyeddöntőben a horvát vagy a szerb csapattal néz-e szembe a magyar válogatott.

Amelynek – ilyet is furcsa leírni – még hiányzik a riói olimpiai kvótája, s nem túl kecsegtető számára, hogy Belgrádban mindössze egy utazó hely szerezhető meg. A kontinensviadal résztvevői közül korábban már kvalifikálta magát a szerb, a horvát és a görög csapat is, Benedek Tibor fiainak pedig mindössze két dobása maradt: ezen az Eb-n, valamint az áprilisi trieszti olimpiai kvalifikációs tornán lehet még riói részvételhez jutni.

Belgrádba egy jelentősen átalakult csapat utazik majd, – a szövetségi kapitány szerint – elvégezték a szükséges munkát, és képesek csapatként működni, ám a játékosoknak fejben is fel kell nőni a feladathoz. A csapatban helyet kapott a mindössze 18 esztendős Manhercz Krisztián is, aki nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy ott lehet ezen a rendkívül fontos tornán.

Nyilván nem kis dolog tizennyolc évesen bekerülni a felnőtt válogatottba, de nem érzem a nyomást, sikerült gyorsan beilleszkednem, mindenki a segítségemre volt a csapatban, mondandójában a hét eleji nemzetközi kupaszereplésre is kitért. – A Volvo-kupa eredményei mást mutatnak, mint amilyen állapotban vagyunk. Húsz napunk volt az összetartásra, az Eb-felkészülésre, új taktikai elemeket tanultunk, úgymond tanulófázisban voltunk, de úgy érzem, a hétfői rajtra összeáll már minden.

– mondta lapunknak a fiatal játékos.

Női válogatottunk vasárnap Hollandia ellen kezdi meg szereplését, Bíró Attila szövetségi kapitány elmondta: az olimpiai kvóta megszerzése érdekében fontos az első két mérkőzés megnyerése, mert így könnyebb ágon lehet eljutni az elődöntőig.

A magyar férfi válogatott csoportmérkőzései. Január 11., hétfő: Magyarország–Görögország 20.15. Január 13., szerda: Magyarország–Oroszország 20.15. Január 15., péntek: Magyarország–Törökország 9.30.
A magyar női válogatott csoportmérkőzései. Január 10., vasárnap: Hollandia–Magyarország 15.15. Január 12., kedd: Görögország–Magyarország 15.15. Január 14., csütörtök: Magyarország–Törökország 12.30. Január 16., szombat: Portugália–Magyarország 11. Január 18., hétfő: Magyarország–Oroszország, 17.15.

A magyar válogatott Eb-kerete. Férfiak. Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda). Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)
Nők. Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros). Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.