Vettel kenterbe veri a teljes Formula 1-es mezőnyt

Nyilvánosságra kerültek, mennyit is keresnek manapság a sportág sztárjai.

B.M.L.
2016. 01. 28. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a Formula 1-ben van olyan versengés, amelyet nem valamelyik Mercedes-pilóta nyert meg. Ez pedig a fizetési lista, melyet a Totalsport hozott nyilvánosságra. Az összegeket látva aligha kell azért aggódnunk, hogy valamelyikük feltűnik majd a Blaha Lujza téren, amikor ingyenebédet osztogatnak a szegényeknek.

A bérezési listát a németek négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel vezeti, a Ferrari pilótája a tavalyi első évében nem kevesebb mint 50 millió dollárt keresett. Idén csak tőle függ, ennél is több kerül-e a számlájára, hiszen a 30 milliós fixe mellé a teljesítményével arányos bónuszokra is számíthat. Vettelt a kétszeres világbajnok, a gyenge autója miatt pályafutása legrosszabb évét produkáló Fernando Alonso (McLaren) követi, aki összességében 40 millió dollárral gazdagodott. Őket követi a Mercedes két pilótája: a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton 31, Nico Rosberg 18 millió dollárra számíthat évente.

A rangsorban az élmezőnyt két korábbi világbajnok zárja: Kimi Räikkönen (2007) az alapbérével és a bónuszaival együtt 17 milliót visz haza, Jenson Button (2009) éves szinten 11,6 millió dollárból gazdálkodhat, annak ellenére hogy Alonsóhoz hasonlóan a tavalyi vb-n a gyenge autója miatt a fasorban sem volt.

A középmezőnyt a Red Bull ausztrálja, Daniel Ricciardo vezeti, aki az 5,5 milliós alapfizetése mellé kap még egy „szerény összeget” a bónuszaiért, míg csapattársa, az orosz Danyiil Kvjat – annak ellenére, hogy a tavalyi összesítésben az ausztrál előtt végzett – mindössze 750 ezer dolláros fizetésért száguld, amire azért csurran-cseppen a bónuszai után. A Williamsnél a brazil Felipe Massa jobban keres, mint finn kollégája, Valtteri Bottas: 4,45 millió áll szemben 3,3 millióval, utóbbi pilótát megelőzi a rangsorban a Force India német klasszisa, Nico Hülkenberg, akinek kereken 4 millió dollár kerül a számlájára. A francia Romain Grosjean sem kötött rossz szerződést a száguldó cirkusz újonc alakulatával, hiszen az idény végéig szóló együttműködés 3,2 milliót hoz a konyhájára.

A Toro Rosso két fiatalja a versenyeken már megszorongatta a legjobbakat, ám ez a fizetésükben még nem mutatkozik meg: a 18 éves holland Max Verstappen 512 ezer, spanyol csapattársa, Carlos Sainz Jr. pedig 370 ezer dollárt keresett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.