Wilder ájulásig verte Szpilkát

Beteljesült a profi bunyóban az amerikai álom: Wilder a WBC, míg Martin az IBF nehézsúlyú világbajnoka.

B. M. L.
2016. 01. 17. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai idő szerint vasárnap hajnal igencsak ritka profiökölvívó-gálára került sor New Yorkban. A brooklyni Barclays Centerben ugyanis két nagy világszervezet nehézsúlyú világbajnoki öve is terítékre került, és hasonlóra nagyon régen volt példa. A két címmeccs közül az elsőn az IBF vb-címéért csapott össze a szervezet ranglistáját vezető ukrán Vlacseszlav Glazkov és az ugyanitt harmadik és egy kisebb szervezet, a NABO bajnoka, az amerikai Charles Martin. A találkozó – amely csak azért jöhetett létre, mert az IBF elvette a Vlagyimir Klicsko ellen visszavágóra készülő Tyson Furytól a címet – esélyese egyértelműen az ukrán volt, ám a harmadik menetben robbant a meglepetésbomba: Glazkov megbotlott, elesett, majd amikor nagy nehezen felállt a padlóról, jelezte a bíró kérdésére, nem tudja folytatni az összecsapást. Mint az utólagos orvosi vizsgálat kiderítette, az elülső keresztszalag szakad el Glazkov jobb térdében. Így az addig meglehetősen eseménytelen találkozót Martin nyerte, akinek kihirdették a technikai KO-győzelmét.

A gála csúcsmeccsén a WBC veretlen amerikai világbajnoka, Deontay Wilder lépett szorítóba kihívója, a lengyel Artur Szpilka ellen. Noha az első menetekben a fordított alapállású európai bunyós számos esetben meglepte a nehezen bemelegedő címvédőt, az idő múlásával helyreállt a világ rendje. Wilder fölénye a hetedik menettől igencsak látványos volt, és a kilencedikben pedig egy jobbossal úgy leütötte Szpilkát, hogy az magatehetetlenül, ájultan feküdt a padlón percekig. Wilder – aki a pontozóknál is simán vezetett – ezzel már harmadszor védte meg a WBC-övet, és 36 meccséből a 35.-et nyerte meg idő előtt.

A meccset a helyszínen tekintette meg a szervezet hivatalos kihívói státuszát birtokló orosz Alekszandr Povetkin is, aki a szakértők egybehangzó állítása szerint Wilder első, igazán komoly ellenfele lehet pályafutása során. Ugyancsak ott volt New Yorkban a WBA/WBO/IBO nehézsúlyú világbajnoka, Tyson Fury, aki az eredményhirdetést követően felment a ringbe és kis híján összeverekedett Wilderrel. Szerencsére csak szócsatát vívott egyelőre a két veretlen világbajnok bunyós, akiknek a feje összeért, miközben üvöltöztek egymással.

– Bárhol, bármikor, amikor csak készen állsz, akár a saját kertedben is kiállok veled. Megcsinállak, mint Klicskót, te senki! – nyomta a show-t Fury. Természetesen Wilder sem maradt adósa a britnek. – Nem félek senkitől, és ha kell, a hazai pályádon verlek meg. Ezt garantálom. Rohangálhatsz itt, mint valami hittérítő, de ha egyszer összecsapunk, garantálom, hogy feladom rád az utolsó kenetet – közölte Wilder.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.