Bedák szemei előtt már Donaire lebeg

A vb-címmeccsre készülő kispehelysúlyú klasszis Erdei Zsolt irányításával elkezdte a felkészülését.

B. Molnár László
2016. 02. 20. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kora reggel, Újpest, Madárfészek Ökölvívó Akadémia. A szitáló esőben feltűnt két álmos fiatalember: a WBO világbajnoki címmeccsére készülő Bedák Zsolt és az élete első olimpiai részvételére hajtó Bacskai Balázs. Reggeli mozgásként egy másfél-két órás tréning várt rájuk. A teremben már ott várta őket Erdei Zsolt, aki mindkét bunyós szakmai munkáját felügyeli, irányítja. Az ezúttal a Halassy Olivér Sportközpont csarnokában edző akadémisták közül négyet Madár felrendelt magához, akiknek az volt a feladata, hogy segítsék Bedákék munkáját.

Maga a bemelegítés egyre pergősebb lett, Erdei ha kellett, korholt, ha kellett, akkor dicsért. A két bunyósról már szakadt a víz, amikor jött az ugrálókötelezés. Az embernek az volt az érzése, hogy Bedák egy alacsonyabb osztályú ugróköteles versenyt simán megnyerne, hiszen olyan dolgokra volt képes a magnóból szóló dinamikus muzsikára, amit szemmel is alig lehetett követni.

Zsolti, neked jöhet két menetnyi árnyékolás mellényben, míg Bendzsi folytatja a bemelegítést

– harsant Madár utasítása, és a két bokszoló egy szó nélkül hajtotta magát tovább.

A szemükből látszott, ha Erdei azt kérné tőlük, hogy fejjel rohanjanak a falnak, a következő másodpercben már be is csapódnának a kért helyre. Olyan tekintélye van a korábbi amatőr és profi világ-, és Európa-bajnoknak, ami keveseknek adatik meg. Madár – aki saját maga adta fel a kesztyűket tanítványaira, gondosan odafigyelve a legkisebb részletre is – közben elárulta, Bedák azért mozgott szemmel is alig láthatóan lassabban, mert nyolc kiló súlyt rejtett el a mellény különböző zsebeibe.

Én a lábukra is tennék, de mit csináljak, ha ezek a fiúk időnként elfelejtenek teljes felszerelést magukkal hozni – közölte mosolyogva Madár.

Az edzés második szakaszában aztán felerősödött a terhelés. Bacskainak nyolc menet kesztyűzést vezényelt Erdei váltott ellenfelekkel, míg ő maga a másik ringben iskolázott Bedákkal. Utóbbi egyszer csak elkezdett szenvedni.

Mi van veled? Tessék? Már ennyitől besavasodsz? Hagyjál már békén, gyerünk csináld, Donaire sem fog kímélni

– harsant Erdei hangja, amire a kispehelysúlyú klasszis összeszorított fogakkal még a tempót is képes volt növelni.

Persze mindeközben Madár egy pillanatra sem hagyta figyelmen kívül a szomszédos szorítóban küzdő Bacskait. Minden ellenfelét arra biztatta, birkózzanak, fogjanak, nyomják le a 69 kilós Európa-bajnok fejét.

Bendzsi nem szeret az ilyen harcmodor ellen bunyózni. Márpedig ha ki akar jutni Rióba, és ott akár érmet szeretne nyerni, akkor ezt is meg kell tanulnia – indokolt Erdei.

Az edzés végén levezetésként Bacskaival iskolázott még két menetet, miközben Bedák a zsákokat püfölte hatalmas intenzitással. Amikor letelt az idő – a bunyósok arcát látva ennek kifejezetten örültek –, Erdei mindkettőjükkel megbeszélte a nap további teendőit.

Bendzsi a jövő héten Caracasban mutatkozik be a félprofi WSB-ben, úgy érzem, rendesen felkészült rá. Zsolttal még az út elején járunk, hiszen ezekben a hetekben az erőnlét fejlesztésén van a fő hangsúly, majd az április 23-i meccs előtt öt héttel kezdjük meg edzőpartnerekkel a felkészülés második szakaszát – jelentette ki Madár.

Bedák csak bólogatott, de közben azért megtudtuk tőle, a napi két kemény tréning mellett heti három-négy alkalommal egy 8-10 kilométeres „laza” futás is szerepel a programjában.
De ő és Bacskai is pontosan tudja: álmaik csak kemény munkával válthatók valóra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.