Dujsebajev: vége!

Elek Gábor és Ambros Martin jön női kapitánynak, a férfiak kapitánya távozik. Kövesse az MNO-n!

Gabay Balázs
2016. 02. 02. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vége a sajtótájékoztatónak, hamarosan összefoglaljuk az elhangzottakat.

Nagy Laci a végén még az orosz és a spanyol meccset emeli ki az Eb-ről, de persze ez sem volt tökéletes.

Mocsai Lajos távozik, fél ötre lakossági fórumra várják a TF újraépítése ügyében.

Kocsis: a Veszprém és a Szeged edzőjét most nem kérdeztük meg, hogy vállalnák-e a kapitányságot. Pastor családja pédául nem itt él, velük szeretne tölteni a lehető legtöbb időt. A magyar kézilabdának egyébként jót tenne, ha visszatérnének a bajnokságba.

A szövetségi struktúra és az egyetemi struktúra ötvözése adta Mocsai szerint a kézis trénerek magas minőségű munkáját. Ez egy ideig megszűnt, most újraélesztjük.

Nagy László az MNO kérdésére közli: amíg hívják, jönni fog a válogatotthoz.

Kocsis: férfi ágon sokkal nehezebb lesz, még átmeneti időre is kapitányt választani. Marosi Lászlónak rengeteg név van a fejében, most egyből megoldani a kapitánykérdést rendkívül nehéz lenne.

Nagy László kap szót: az Eb előtt minden adott volt a jó felkészülésre. Egyetért Mocsaival, hogy a Bundesliga középcsapat játékosával szemben hatalmas hátrányban van a magyar fiatal, sok meccs hiányzik. Dujsebajev túlértékelte a játékosokat, és úgy kezelt bennünket, mintha rengeteg időt töltöttünk volna el korábban, pedig nem.

A szövetségben komoly pénzügyi terhek is jelentkeztek az előző vezetés távozásával, mondja Mocsai.

Mocsai kérdésre válaszol: nem voltak köszönő viszonyban a kapitány részéről a játékosok felmérése és valós tudása. A fiataljaink nem kerültek az elmúlt utánpótlásversenyeken a legjobb 8-ba sem, ez is komoly probléma.

A nőknél a Győrt, Fradit, férfiaknál a Veszprémet, Szegedet nem szeretnék korlátozni a légiósok számát illetően, hiszen ez a sikerességüket veszélyeztetnék. A hazai bajnokságok többi élklubját érinti majd a változtatás.

Árnyalni fogjuk majd azt a véleményt, hogy kiváló kondíciók közepette vettük át a szövetséget, mondja Kocsis. Kér mindenkit, hogy inkább őt támadják, ne a klubokat, küldötteket, másokat a szövetségből.

Kocsishoz kérdés, hogy lemond-e. Számított a kérdésre. Tudja, melyik média felületen terjedt el a hír, hogy ő esetleg lemond. De nem nevezi meg. Írt egy levelet a megbízóinak, a csapatkapitányoknak, a megyei szövetségeknek, hogy ha az ő felelősségét látja valaki, akkor távozik. Egyetlen válaszadó sem őt találta meg, épp az ellenkezőjére biztatták. Így marad.

Mocsai kérdésre válaszol: magyar embert kellene favorizálni szerinte. A klubok támogatására is szükség lesz majd a kapitányi munkához.

Káosz van cseppet: Nagyék hátul interjúznak, de visszavárják őket az asztalhoz...Lehet kérdezni, de mégsem, na, most visszatérnek.

Mindennek tudatában szükség volt a váltásra, vázolja Mocsai. Hozzáteszi: a női szakág most előrébb tart.

A tiszteletbeli elnök most a pszichológiáról beszél: a keret egy részének túl magas volt a léc, minél jobban megmutatkozott ez, annál inkább szétesett a kohézió a csapaton belül.

Nagyon kevés pontot szereztünk, és kísérleti csapattal mentünk kvalifikációs világversenyre, ez nagy hiba volt, sorolja Mocsai. Nagy László időközben távozik.

Mocsai újra a szlovének elleni 2014-es vb-selejtezőről és a spanyol vonalról beszél (Ortega, Pastor érkezése a Szegedhez, Veszprémhez). A Veszprém kikapott akkor a Final Fourban, kevéssé motiváltan jöttek a játékosok, így itthon nyertek hárommal, de Szlovéniában többel kaptak ki, így nem jutottunk ki a világbajnokságra.

Mocsai felteszi: miért nem gondoskodni a tehetséggondozásról? Az NB I-ben indulhatott a junior válogatott, tehát ezzel sem lehetett probléma. Nemzetközi mérkőzéseken is részt vehettek ezek a játékosok.

Mocsai Lajos tiszteletbeli elnök következik. Nagyék utáni generáció között csak egy csapatunk volt, amelyik legjobb háromba tudott kerülni világversenyen. Rájuk lehetett építkezni, de kimaradt 8 év. Legfeljebb egy-egy ember jelentkezett, akit be lehetett építeni a nagy válogatottba.

Nagy Lászlóé a szó. El vagyok keseredve, mert nem tudtunk kvótát szerezni az olimpiára. 9 fiatal játékos kapott szerepet újoncként, a realitás az volt, hogy ennyi új emberrel nem sikerül kijutni – véli az átlövő.

Új kapitány még nincs, mert ma született a döntés.

Többször is egyeztettek Dujsebajevvel szakmailag, barátilag is. A volt kapitány végig azt állította, hogy ez a legerősebb keret. A mai nappal elválnak útjaink, sok sikert kívánunk neki, jó szakembernek tartjuk őt, mondja Marosi.

A szövetség nem szól bele a kapitány keretének összeállításába, taktikájába, ezért nem szóltak bele Dujsebajev munkájába sem.

Marosi veszi át a szót: sajnálatos, ami történt. A férfiak szakmai stábja és a szövetség közti kommunikációról beszél, ők örökölték a stábot és Dujsebajevet, de dicséri is. Nagyon jó Eb-selejtezőt vívott a válogatottal.

Kocsis közli az elnökségi döntést: Marosi Lászlóval közösen határozott. Dujsebajev az elvi határozatnak nem tud eleget tenni, így megköszönték a munkáját. TALANT DUJSEBAJEV MÁR NEM MAGYAR SZÖVETSÉGI KAPITÁNY.

Jön Mocsai, Marosi alelnök, Nagy László.

Második napirendi pont: a férfi válogatott.

Ki lesz a kapus? - hangzik a kérdés, Elek is türelmet kér, ilyen kérdésekben még nem egyeztettek Ambros Martinnal, annyira hirtelen jött a felkérés.

Február 29-ig a BL-meccsekig hagyja mindenki békén őket, ez a kérés. Utána a válogatott és a sajtó rendelkezésére állnak.

Siti Bea: a sportág vezetésének van egy jelene, rövid és hosszú távú terve. Mi a későbbi kapitánynak szeretnénk most megágyazni a rövid távú munkánkkal.

Nem főállású kapitányságra vállalkoztam, kezdi Elek. Sokat köszönhetek a sportágnak, most valamit visszaadok ebből. Erre a négy meccsre most megpróbálunk összefogni, és kiemelkedni a pillanatnyi mélypontról.

Következik Elek Gábor, aki pár hete elutasította még a kapitánykodás gondolatát is. 

Siti Bea is szerepet kap a stábban.

Ambros Martin üzenetét most felolvassák, mert ő bajnokira készül. Nagy megtiszteltetésnek tartja a felkérést. Második otthona lett Magyarország. Mivel nehéz időszakot él a magyar kézilabda, kész az együttműködésre Elekkel. Biztos abban, hogy hasonló sikereket fognak elérni, mint ő és Elek a kluboknál.

Pálinger Katalin jön. Tartjuk a véleményt, hogy nem hirtelen elhamarkodottan szeretnénk dönteni a kapitányi posztról, de ez a döntés tűnt a legkézenfekvőbbnek. Külön köszöni a Győr és a Ferencváros klubok segítségét a döntés meghozatalában.

ELEK GÁBOR és AMBROS MARTIN lesz a két szövetségi kapitány!! 4 meccsre jönnek.

Női válogatott: Pálinger Katalin javaslatot tett az új szakmai stábra. Komoly összefogás kell most, erős a magyar női válogatott, véli az elnök.

6. A hazai klubok jobb anyagi helyzetben vannak, mint pár éve. Elvárjuk tőlük, hogy jelentősebb összegeket fordítsanak utánpótlás-fejlesztésre, közli Kocsis Máté. Ez lehet ösztöndíjprogram is akár.

5. Szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása. A testnevelési Egyetemmel karöltve lehet ezt megoldani.

4. A magyar kézilabda válogatott hét közben is több időt kell, hogy eltöltsön együtt, ehhez a klubok együttműködésére is szükség lesz. Pintér Attila útján járnak Kocsisék.

3. Újjá kell szervezni az edzői és utánpótlás bizottságot. Van hová fejlődni itt, mondja Kocsis.

2. Még tavasszal ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányáról szóló szabályozás. A cél, hogy több magyar játsszon a bajnokságban.

1. A mindenkori magyar szövetségi kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell élnie.

Kocsis kezdi. Első napirendi pont: elvi állásfoglalások, hat darab van belőlük. Liga, szakmai és versenybizottság, egyéb szervezetek állásfoglalásairól beszél Kocsis, konkrét döntések később lesznek.

Nagy a felhajtás, Kocsis üljön vagy álljon, ki hogy üljön a mikrofonok előtt...

Ballai Attila a szövetség kommunikációs vezetője mond expozét, ez az első alkalom, hogy élő tévés közvetítés van a szövetség sajtótájékoztatójáról.

Kocsis Máté elnök pár perc türelmet kér még.

Jönnek a résztvevők, Pálinger Katalin, Siti Bea is a teremben, jön Mocsai, és Elek Gábor! Úgy tűnik, ő lesz a női kapitány! Ez volt az előzetes pletyka is. Nagy László az első sorban kapott helyet, nem sokat látni tőle.

Kocsis Máté szövetségi elnök vezetésével kedden 13 órától elnökségi ülést tartott a testület, ezt követően 14 órától a sajtónak is elmondják, mire jutottak.

A Talant Dujsebajev szövetségi kapitány vezette magyar válogatott a 12. helyen zárt a januári világbajnokságon. Ez az eddigi leggyengébb szereplésünk a vb-k történetében, egy győzelemmel és öt vereséggel zártunk. A tréner már a tornán jelezte, hogy leteszi a szerződését a szövetség asztalára, de ha a grémium úgy dönt, szívesen folytatja a csapat élén.

Dujsebajevet 2014 októberében nevezték ki szövetségi kapitánynak és 2017 januárjáig szól a szerződése a szövetséggel. Egyetlen komoly célkitűzést fogalmaztak meg az aláíráskor, hogy juttassa ki a válogatottat az olimpiára.

A női válogatott éléről a decemberi világbajnokság után távozott Németh András szövetségi kapitány, az ő utódját is bejelentheti kedden a szövetség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.