Eb-selejtezőn verte meg Szlovákiát a magyar válogatott

A női kosárlabda-válogatott kiélezett csatában egyetlen ponttal legyőzte a szlovák csapatot.

MTI
2016. 02. 20. 21:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az E csoport két veretlen válogatottja csapott össze a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a magyarok novemberben Miskolcon az izlandiak ellen, majd Portugáliában nyertek. A harmadik forduló kiemelten fontos volt a magyaroknak és a szlovákoknak is, mivel a győztes és ezáltal továbbra is százszázalékos együttes nagy lépést tehetett az Eb-részvétel felé. Stefan Svitek magyar szövetségi kapitány gárdája, amely júniusban a 14–20. helyen zárt a magyar-román közös rendezésű Eb-n, hétfő óta készült Pécsen, a keretben pedig ismét ott volt a honosított Quigley Allie, aki legutóbb a tavalyi kontinenstornán szerepelt a nemzeti csapatban.

A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia és a két előző meccsen a legtöbb kosarat szerző Krivacsevics Tijána kezdte meg a pontgyártást, aztán Quigley is beköszönt egy triplával, de az 5. percben már a szlovákok vezettek. A mieink 7-9-ről egy 7-0-s rohammal fordítottak, így a második negyed 17-13-ról indult. Mivel a magyar csapat hat percen át nem talált a gyűrűbe, a vendégek egyenlítettek, de a nagyszünetben 26-24 volt az állás a hazaiak javára.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a magyarok 30 százalékkal dobták a triplákat, az ellenfélnek hét kísérletből egy sem ment be, ugyanakkor a kétpontosok (39:52 százalék) és a lepattanók (13:20) szempontjából a szlovákok voltak jobbak.

Térfélcsere után maradt a kosárínség, a válogatott a másodikhoz hasonlóan a harmadik játékrészben is csak kilenc pontot hozott össze, miközben Quigley-n kívül alig jelentett valaki veszélyt a gyűrűre.

A 35-36-ról kezdődő zárószakaszban az illinois-i születésű játékos átlépte a húsz pontot, a Svitek-gárda hibátlanul büntetőzött, ám a túloldalon Angelika Slamová is szórta a hármasokat. A hallatlan izgalmakat hozó utolsó perc 65-61-ről indult, Slamová bedobta hatodik tripláját, csakhogy ezután már nem esett kosár, így a hazaiak minimális különbséggel nyerték meg a mérkőzést.

A 3/0-s győzelmi mérlegnél tartó magyarok szerdán Izlandon lépnek pályára.

A selejtezőkörből a kilenc csoportgyőztes, továbbá a hat legjobb második jut ki a 2017-es Eb-re, a házigazda csehek alanyi jogon résztvevők.

„Szűk meccs volt, az utolsó negyedben sok kosár született. Nagyot küzdöttünk, a végén szerencse is a mi oldalunkon állt. Ezzel a sikerrel fontos lépést tettünk az Eb felé” – értékelt Stefan Svitek, a magyarok szlovák szövetségi kapitánya.

A csoport másik mérkőzésén: Portugália–Izland 68-56

A csoport állása: 1. Magyarország 6 pont, 2. Szlovákia 5, 3. Portugália 4, 4. Izland 3

A magyarok további programja:
február 24.: Izland–Magyarország, Reykjavík 18.30
november 19.: Magyarország–Portugália
november 23.: Szlovákia–Magyarország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.