Egy pontot ért a Fradi-szív

A zöld-fehérek pontot szereztek az orosz Rosztov Don elleni BL-meccsen.

B. Molnár László
2016. 02. 13. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már a meccs előtt kiderült, a Fradi-tábor mindent megbocsát, hiszen a Syma-csarnok lelátóin ismét 3500-an zsúfolódtak össze, hogy a csoportrangadón a győzelembe hajszolják Szucsánszkiékat. Persze azért nem titkolták, a múlt heti, Nagybánya elleni nyolcgólos vereséget nehezen emésztették meg, és a teljes bocsánatot csak az oroszok elleni siker hozhatja meg. – Nem ártana tudatosítani az oroszokban azt sem, hogy hiába nyertek kint Lunde remeklésének köszönhetően, azért itt, Budapesten a Fradi az úr – jelentette ki az egyik bejutásra váró szurkoló, amire többen hevesen bólogatni kezdtek.

A bemutatásnál szinte megremegtek a falak, amikor Szucsánszki, Zácsik, Szikora vagy Pena neve elhangzott. Már ekkor tudta mindenki, hogy száz kisleány egy gólra vár, amit másodpercekkel a kezdést követően Zácsik be is vágott Lundénak. Az oroszok nehezen lendültek játékba, úgy tűnt, a pokoli hangulat megfogta őket, és az első 13 percben mindössze egy akciógólt tudtak elérni, ám így is tartották magukat, ugyanis három, jogosnak mondható büntetőt is értékesítettek, miközben elől Pena és társai gólcsendje már öt perce tartott (4-4).

A közönség egy pillanatra sem csitult, zengett-zúgott a Fradi-ollé, Fradi-ollé, és amikor a félidő feléhez közeledve Zácsik kétszer átlőtte az orosz falat, megint a Fradi vezethetett, ám a Rosztov válasza sajnos mindig érkezett. A lelátón életkortól függetlenül mindenki kifejezte óhaját, miszerint zöld-fehér mezt szeretne – a legtöbben abban is ültek vagy éppen álltak –, ám mire a nóta végére értek, első alkalommal szerzett vezetést a Rosztov Szlivianszkaja szélről elért találatával (7-8).

Amikor az oroszok tíz perccel a vége előtt két góllal mentek el, Elek Gábor vezetőedző is érezte, hogy bele kell nyúlnia a meccsbe, időt kért. A zöld-fehérek azonnal fel is fedezték, szélsők is játszanak a csapatukban, így Schatzl találatával, majd Szikora bravúrjaival még emberhátrányban sem hagyták elhúzni a Rosztovot. Sőt Szekerczés büntetőből, majd Szucsánszki saját térfeléről elért két góljával a 24. percben a Fradi visszavette a vezetést (11-10).

Néhány embernél megint elszakadt a cérna, és belekezdtek a Ruszkik, haza! rigmusba, majd Lundéba kötöttek bele nyomdafestéket nem tűrő módon, amit néhány percre a teljes B közép átvett, majd szerencsére ismét a Fradi-ollétól szakadtak be kis híján a dobhártyák. A szurkolásnak meg is lett az eredménye, előbb Szamoránsky, Pena, majd ismét Szekerczés talált be, így a szünetre megint kétgólos lett a Fradi előnye (15-13).

A második 30 perc sajnos megint az oroszok szája íze szerint indult, ám szerencsére Pena és Szikora vezetésével hamar magához tért a Fradi, és mire letelt az első öt perc, visszaállt a kétgólos különbség a hazaiak javára (18-16). A zöld-fehérek védekezése is feljavult, így hiába parádézott Lunde a rosztovi kapuban, az oroszok képtelenek voltak közelebb kerülni a Fradihoz. Ráadásul Szamoránskyt nem tudták tartani, így a beállós a második félidő harmadánál már a hatodik gólját lőtte, míg Zácsik mintaszerű akció révén talált be, amivel első alkalommal szerzett háromgólos előnyt a Fradi (22-19).

Jött is az orosz időkérés, Lunde leült pihenni, ám a Rosztov játékosai maximum annyit hallottak edzőjük utasításaiból, hogy élesebbek legyenek a késnél, harcosabbak a szenvedésnél, hiszen az egész világ tudja, a Fradinál nincsen jobb Ekkor már állandósult az egy-két gólos hazai előny, ám ez sem óvta meg Elek Gábort egy sárga laptól, mert túl hevesen reklamált egy bírói ítéletet. Lehet, nem kellett volna, mert a horvát játékvezetők azonnal kiszórták Cifrát egy hétköznapi szabálytalanságért, majd büntetőt is adtak. Még szerencse, hogy Zácsik hátrányból is betalált, így az utolsó 15 percre is előnnyel fordult a Fradi (25-24).

Majd a rosztoviak egyenlítő gólját követően Elek Gábor ismét időt kért, aminek rövid távon meglett az eredménye: újabb Szekerczés-gól, újabb Fradi-emberelőny. Időközben Lunde is visszaállt a Rosztov kapujába, ám ő sem tudta megakadályozni, hogy Schatzl találatával újra kétgólos legyen a hazaiak előnye (27-25).

A hajrában az Elek Gábor által is tüzelt közönség egy pillanatra sem engedte el a csapat kezét, mindenkinek zöld-fehér volt ekkor a szíve, főleg akkor, amikor a Szikorát váltó Tomasevic is bemutatott egy bravúrt a kapuban. Az utolsó öt perc egygólos Fradi-előnnyel indult (28-27), és látszott a hazaiakon, itt vagy győznek, vagy „meghalnak”. Szekerczés nem tudott hetest hibázni, így a hajrára az oroszok támadásban a kapus helyett is mezőnyjátékost hoztak be. A két horvát bíró nem lett népszerű a lelátón, amikor színészkedésnek minősítette Pena kidőlését egy hatalmas pofon után, majd a hevesen reklamáló átlövőt még két percre is kiszórta, miután szabálytalankodott az ellentámadásnál.

Másfél perccel a vége előtt egyenlített a Rosztov (29-29), és jött is Elek Gábor időkérése, hogy az emberhátrányban játszó Fradi szusszanhasson egy kicsit. Utána hiába törte el kis híján a felső lécet Szucsánszki, próbált meg betörni Zácsik, az eredmény nem változott, maradt a 29-29-es döntetlen, amivel a Rosztov bebiztosította a csoportelsőségét, míg a Fradi vélhetőleg a második helyen zárja majd a csoportkört.

A rosztoviak örömtáncot jártak a pálya közepén, amire szinte ütemet adott a teljes csarnok által kiabált „Ruszkik, haza!”, majd a B közép zúgó vastapssal köszöntötte a nagyot küzdő Fradit.

A találkozót követően a főszereplők egyetértettek abban, hogy a két csapat a Final Fourban találkozik majd újra, illetve minden megszólaló a csarnokban uralkodó fantasztikus hangulatot emelte ki.

Jan Leslie, a Rosztov Don edzője: „Fantasztikus hangulatban játszottuk végig ezt a remek meccset, ahol két nagyon jól felkészített csapat lépett pályára. Az első félidőben több hibát vétettünk az előrejátékban, ráadásul sok kiállítást ítéltek ellenünk a bírók, így hátrányba kerültünk a szünet előtt. Úgy a 48. percig a Fradi akarata érvényesült a meccsen, utána azonban elkészültek az erejükkel. Egyszerűen érthetetlen a számomra, miért támadhatott a végén annyit a Ferencváros. Elégedett vagyok, és úgy érzem, ez a két csapat találkozik még a Final Fourban.”

Regina Shymkute, a Rosztov nyolc gólt dobó játékosa: „Kifejezetten jó érzés volt egy ilyen remek szurkolósereg előtt játszani. Sajnos a meccsen túl sokszor hibáztunk a támadásaink során, ezért maradt el a győzelmünk. Ha valóra akarjuk váltani az álmainkat, akkor a hibákból gyorsan tanulnunk kell.”

Elek Gábor, a Fradi edzője: „Mindkét csapat elképesztő energiákat mozgósított a győzelemért. Nagy dolognak tartom, hogy a Rosztovnak és Lundénak képesek voltunk 29 gólt dobni, ugyanakkor a védekezésünk kritikája, hogy ugyanennyit kaptunk hazai pályán. Nagyon sajnálom, hogy elmaradt a siker, de büszke vagyok a csapatomra, hiszen aki a pályára lépett, az meghalt a sikerért. Noha sosem szoktam a bírókkal foglalkozni, azért most annyit elárulok, ilyen bíráskodásra vágyom idegenben ”

Szamoránsky Piroska, a Fradi hat találatot elérő beállósa: „Nagyon akartunk, és úgy érzem, a közönséggel együtt győzelmet érdemeltünk volna. Kijöttünk a gödörből, és bízom abban, hogy a folytatásban már az igazi arcunkat mutatjuk majd.”

Nerea Pena, a Fradi négygólos átlövője: „Jó esélyünk volt ma arra, hogy legyőzzük a csoport legerősebb csapatát, sajnos nem sikerült. Az egy pont mégis jobb, mint a nulla, és ha legközelebb legyőzzük a Larvikot, meglesz a csoport második helye.”

Női BL, középdöntő, 4. forduló, 1. csoport:
FTC-Rail Cargo Hungaria–Rosztov Don (orosz) 29-29 (15-13)
A magyar csapat góllövői: Szöllősi-Zácsik 7, Szekerczés 6, Schatzl 4, Pena 4, Szamoránsky 4, Szucsánszki 3, Kovacsicz 1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.