Elhunyt a sikerkapitány

Killik László több mint húsz éven át irányította a női válogatottat.

MTI
2016. 02. 12. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1927 szeptemberében Aradon született szakember haláláról a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) honlapja számolt be, jelezve, hogy a trénert az MKOSZ és az MTK Budapest is saját halottjának tekinti.

Killik László több mint húsz éven át irányította a női válogatottat, amelynek legnagyobb sikerei a nevéhez fűződnek: ő volt a kapitánya az 1980-as moszkvai olimpián – a női válogatott történetének egyetlen ötkarikás szereplésekor – negyedik helyen végző csapatnak, és ő vezette az együttest 1984-ben is, amikor kiharcolta az olimpiai indulást. Los Angelesben végül nem szerepelhetett a gárda a szocialista országok bojkottja miatt.

A kiváló tréner emellett három Európa-bajnoki bronzérmet nyert a csapattal az 1980-as években, de ő irányította a válogatottat az 1997-es budapesti Eb-n is, amelyet a negyedik helyen zárt az együttes.

Klubszinten az MTK-val forrt egybe Killik László neve, 1991-ben bajnok lett a fővárosi együttessel, és később sem szakadt el az egyesülettől, egészen tavaly őszig minden hazai meccsükre kilátogatott a Városmajorba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.