Harc tatamin, szőnyegen, ringben a riói kvótákért

A küzdősportok közül jelenleg a cselgáncs adja a játékokon a legnagyobb létszámú csapatot.

B. Molnár László
2016. 02. 04. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cselgáncsban 2014 júniusa óta zajlik a kvótaszerző hadjárat, és a ciklus két részre oszlik: 2015. május végéig az öt legjobb plusz egy verseny pontszámainak ötven százaléka, tavaly júniustól idén május végéig ugyanennyi viadal teljes pontszáma adja egy-egy versenyző teljesítményét. Valamennyi női és férfisúlycsoport jelen lesz Rióban, és a jelenlegi helyzet szerint három nő – Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57 kg) és Joó Abigél (78 kg) – és négy férfi – Ungvári Miklós (73 kg), Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Bor Barna (100+ kg) – versenyzőnk már biztos utazó, rajtuk kívül a 100 kilós Cirjenics Miklós áll úgy a ranglistán (30.), hogy az úgynevezett kontinentális kvótával ott lesz az olimpián.

„A fentieken kívül még három súlycsoportban van esélyünk a kvalifikációra, illetve ha Cirjenics bekerülne a legjobb 22 közé, akkor a kontinentális kvótát egy másik magyar kaphatná meg. A realitás azt mondatja, hogy 8-9 kvótát tudnak majd a versenyzőink megszerezni, amivel teljesítik a kitűzött célt. Jelenleg úgy tűnik, a mi sportágunk adja majd a legnagyobb küzdősportcsapatot, amire nagyon büszkék vagyunk”

– jelentette ki Nagy András szakágvezető. Annyit hozzátett: a sportolók egyénileg készülnek Rióra, ám a június végi budapesti GP után részt vesznek egy ötnapos nemzetközi edzőtáborban.

A birkózóknál és az ökölvívóknál bizonyos világversenyeken lehetett megszerezni az olimpiai kvótát, illetve áprilistól az előbbieknek három, a bokszolóknak két kvalifikációs tornát rendeznek még, ahol a legjobbak szintén riói repülőjegyhez juthatnak. Birkózásban a Las Vegas-i világbajnokságon mindössze Lőrincz Viktor (85 kg) szerzett kvótát, így a férfiaknál mindkét fogásnemben, illetve a hölgyeknél április közepétől egy háromhetes ciklusban három versenyen – Szerbia, Mongólia és Törökország – hat-hat súlycsoportban szerezhetnek még olimpiai részvételi jogot.

„Arról, hogy kik kapnak lehetőséget a kvalifikációs tornán való indulásra, a mostanában zajló nemzetközi versenyeken való szereplés dönt majd. Például a hétvégén Szombathelyen, ahol a válogatottaknak az eredeti súlycsoportjukban kell szőnyegre lépniük. Úgy vélem, a kötöttfogásúak közül Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Kiss Balázs és Lám Bálint, a szabadfogásúaknál Veréb István és Ligeti Dániel, a hölgyeknél Barka Emese és Sastin Marianna esélyes az olimpiai részvételre. Ha összesen 6-8 kvótánk lesz, akkor elégedettek leszünk”

– mondta el Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke.

Az ökölvívóink közül még senki sincs ott Rióban, ők áprilisban a törökországi Samsunban, utána Bakuban harcolhatják ki az olimpiai szereplés jogát.

„Versenyzőink mindent megtettek a kubai edzőtáborban, és az áprilisi első kvalifikációs tornáig igyekszünk őket minél jobb formába hozni. Vélhetően a bakui versenyen lesz talán egyszerűbb kvótát szerezni, hiszen azon már a biztos riói résztvevők nem lépnek ringbe. Bízom a fiúkban, az a célunk, hogy 2-3 magyar ökölvívó ott lesz Rióban”

– tudtuk meg Kovács László szövetségi kapitánytól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.