Hosszú Katinka miatt felrúgnak egy szabályt?

Az úszó „csak az olimpiai bizottság vezetőinek hajlandó felvenni a telefont, bár közülük sem mindenkinek”.

MNO
2016. 02. 11. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szakmai egyeztetés zajlott le a Magyar Olimpiai Bizottság, Hosszú Katinka, valamint edzője, Shane Tusup között, amelyről a MOB főtitkára tájékoztatta Kiss László szövetségi kapitányt – mondta Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója a portálnak. – Az érintett témák egyike volt, hogy a versenyző nem áll rajthoz az országos bajnokságon, mert nem szeretné megszakítani amerikai edzőtáborozását, de a májusi Európa-bajnokságon a válogatott rendelkezésére áll váltóban is.”

Az országos bajnokságon a női váltó megszerezheti az olimpiai indulás jogát. A tavalyi, kazanyi vb-n tizenkét válogatott már kvalifikálta magát, még négy hely maradt, amelyet a világranglista alapján osztanak ki.

Ha Hosszú Katinka az olimpián nem is akar váltóban szerepelni, a kvalifikáció során a válogatottnak szüksége lenne rá. Kvótaszerzés esetén több helyet tudna szerezni a magyar csapat, így fiatal úszónk is bemutatkozhatnának Rióban.

„A program az Eb-n is sűrű lesz, mindenkinek kedvezőbb lenne, ha Győrben sikerülne megnyugtató időeredménnyel kivívni az olimpiai részvételt – mondta Kiss László szövetségi kapitány. – Nem igényel indoklást, hogy minden egyes ötkarikás jogosultság milyen jelentős a magyar sportnak, ráadásul a 4×200-as gyorsváltó Londonban is döntős volt, 2014-ben pedig Európa-bajnoki harmadik. Katinka és edzője eddig mindig azt hangoztatta, neki a versenyek jelentik a legjobb edzést. Erről azonban még csak szakmai vitát sem tudunk folytatni, hiszen Hosszú Katinka elkülönült a magyar úszósporttól, csak az olimpiai bizottság vezetőinek hajlandó felvenni a telefont, bár közülük sem mindenkinek Ha valaki, én tisztában vagyok azzal, mit jelent az olimpiai aranyérem, de azt is tudom, egy-egy versenyző tettei milyen nagy hatással vannak a sporttársaira, és ez különösen igaz azokra, akik példaképek is lehetnének.”

Az NSO úgy tudja, hogy eddig az volt a szabály, aki el akart indulni az Eb-n, annak az országos bajnokságon részt kellett vennie. Most ez a tétel is megdőlt.

Kiss László az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában reagált a Nemzeti Sport információira. „Már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a »nyugalom« érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett ” – írta Kiss László.

A szövetségi kapitány hozzátette: „Még ha Katinka a MOB-nak igent is mondott volna az ob-részvételre, akkor sem tartanám elfogadhatónak, hogy valaki ily módon üzenje meg a válogatott teljesítményéért felelős szakvezetőnek, hogy rendelkezésre áll. Mondom ezt úgy is, mint a Magyar Edzők Társaságának alelnöke.”

Kiss László azt is abszurdnak tartja, hogy Hosszú Katinka nem vett részt a január végi budapesti FINA-gálán, ahol a világ legjobbjának választották. „Igaz, hogy a tizennégy díjazott közül csak heten érkeztek Budapestre, ő azonban Budapestről távozott annak érdekében, hogy Luxemburgban, a pénzdíjas versenyen indulhasson. A magyar bajnokság nem pénzdíjas, a váltók tagjai csak az olimpiai részvétel kivívása érdekében szállnak vízbe. Katinka és edzője eddig mindig azt hangsúlyozta, számukra a verseny jelenti az edzést. A magyar bajnokság is verseny.”

A szakvezető kitért rá, hogy április 13-a és 16-a között rendezték volna eredetileg az országos bajnokságot Győrben. „Ám annak érdekében, hogy a váltók a lehető legfrissebben állhassanak rajthoz, egy nappal meghosszabbítottuk az eseményt, és április 12-én váltónappal kezdünk, amelyen fontos szerep hárult volna Hosszú Katinkára. A magyar úszócsapat eddig húsztagú, a váltók kvalifikációja további versenyzők és edzők részvételét tenné lehetővé Rióban.”

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése értetlenül áll Kiss László csütörtöki állásfoglalása előtt, amelyben az úszók szövetségi kapitánya többek között arról írt, hogy Hosszú Katinka esetében a MOB átnyúl a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) feje fölött. A MOB a reagálásában emlékeztetett arra, hogy a legendás mesteredző a múlt héten maga fordult Borkai Zsolt MOB-elnökhöz levélben, és kérte őt: próbálja meg elérni, hogy „ez a fölösleges – minek is nevezzem? – civakodás mielőbb lezáruljon és a magyar úszó válogatott a megszokott keretek között érhesse el azokat az eredményeket, amelyekre mindeddig a Magyar Olimpiai Bizottság is büszke volt„. Levelét úgy folytatta, hogy amíg ez az „áldatlan állapot” fennáll, Hosszú Katinkától és edzőjétől a versenyző edzőtábori igényeiről, a versenyzési terveiről, illetve arról szeretne tájékozódni, hogy számíthat-e rá a váltókban az áprilisi országos bajnokságon.

A MOB honlapján olvasható válaszból kiderül, Borkai Zsolt felkérte Szabó Bence MOB-főtitkárt, hogy a sportigazgatóság illetékes munkatársával közösen kérjen válaszokat Hosszú Katinkától a Kiss László által feltett kérdésekre. Szerdán megtörtént az egyeztetés, amelynek eredményéről Szabó Bence írásban tájékoztatta Kiss Lászlót.

A levélben a főtitkár egyértelművé tette, hogy először és utoljára vállalt a MOB ilyen feladatot. „Szeretném nyomatékosítani, hogy tőlem és a Magyar Olimpiai Bizottság Irodájától a jövőben ne kérjen »közvetítő« szerepet a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) és Hosszú Katinka sem” – írta Szabó Bence, hozzátéve, hogy Borkai Zsolt soha nem tett olyan nyilatkozatot, hogy ő, vagy a MOB folyamatosan közvetítene Hosszú Katinka és az úszóválogatott szövetségi kapitánya között.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) reagált a MOB közleményére, reagált, hangsúlyozva, továbbra is számít a szervezet segítségére: „A MÚSZ a korábbiakhoz hasonlóan változatlanul számít a MOB rendkívül értékes, pótolhatatlan együttműködésére.” A MÚSZ közleményében kezdeményezte, hogy Borkai Zsolt, a MOB elnöke, és Szabó Bence főtitkár mielőbb fogadja a sportág vezetését, szövetségi kapitányát, mert a szervezet megítélése szerint a „sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.