Hová tűntek a hazai sportorvosok?

Gyakorlatilag megszűnt a rendelés Tatabányán, Tatán és Komáromban.

MNO
2016. 02. 16. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, gyakorlatilag egy ideje megszűnt a sportorvosi rendelés, illetve a versenyzéshez szükséges egészségügyi engedélyek kiadása Tatabányán, Tatán és Komáromban. Ez csak Tatán mintegy háromezer-ötszáz igazolt sportolót érinthet, adott esetben egy-egy ilyen „dokumentum” beszerzéséért Esztergomba vagy Oroszlányba kell utazni.

Az Öreg-tó városában valamelyest azért kedvezőbb a helyzet, mint a megyeszékhelyen vagy a Duna-parti városban, hiszen a Tatai Olimpiai Központban be lehet szerezni az igazolást, amennyiben a rendelési idő figyelembevételével valaki részt vesz a kötelező vizsgálaton – teszik hozzá.

Tehát azok a versenyzők, illetve klubok, szakosztályok, akik nem kapnak időben észbe, csak hosszú várólistát követően számíthatnak arra, hogy versenyzőik sportorvosi igazolására pecsét kerülhessen. A felnőtt ob 1-es vagy NB 1-es tatabányai vízilabdások és kézilabdások még boldogulnak nagy nehezen, de az utánpótláskorúaknak egyes esetekben Győrbe kell menniük vizsgálatra.

Bár idén már nem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján az aneszteziológia, a helyzet – információink szerint – tavaly óta egyáltalán nem javult: továbbra is legalább harmincszázalékos a hiány. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatójában 2015-ben még tizenkilenc hiányszakmát listáztak – köztük az aneszteziológiát is –, ám 2016-ban már csak tizenegyet. Lapunknak Csurgai Annamária altatóorvos úgy nyilatkozott, hogy a 36 órás „munkanapok” sem ritkák.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban egyszerre hat altatóorvos állt fel tavaly év végén, de a szakma képviselői nagy számban aláírták az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyilvános levelét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.